Newsroom

Newsroom

Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν κοιμόμαστε; (video)

Δεν υπάρχει εξήγηση για το τι ονειρεύεσαι, και δεν είμαστε σίγουροι γιατί ονειρεύεσαι, σίγουρα όμως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το μυαλό σου λειτουργεί όπως η κουκουβάγια τη νύχτα.

5b4f6eae1dc5245b498b460f

Οι άνθρωποι κοιμούνται στο 1/3 της ζωής τους. Η στέρηση του ύπνου θεωρείται πιο θανατηφόρα από την στέρηση της τροφής. Όταν σβήνουν τα φώτα, το μυαλό μας εκκρίνει τοξίνες, αποθηκεύει αναμνήσεις και κάνει σημαντικές συνδέσεις έτσι ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια τη μέρας.

Μήπως οι υψηλόμισθοι βγάζουν περισσότερα λεφτά επειδή κοιμούνται καλύτερα; Ή μήπως κοιμούνται καλύτερα επειδή βγάζουν περισσότερα λεφτά; Ας τα βάλουμε κάτω. Ο ύπνος είναι ο τρόπος του μυαλού να πει «κάνε στην άκρη, αναλαμβάνω τώρα εγώ». Δύο ομάδες κυττάρων στον υποθάλαμο και το στέλεχος του εγκεφάλου προκαλούν απώλεια συνείδησης, διαδικασία που είναι γνωστή και ως αργός ύπνος. Περίπου 45 λεπτά αφότου ξαπλώσεις στο κρεβάτι και κλείσεις τα μάτια, οι μύες χαλαρώνουν και η αναπνοή γίνεται πιο αργή. Ο αργός ύπνος ονομάζεται έτσι λόγω των μεγάλων, αργών εγκεφαλικών κυμάτων που προκαλεί. Αυτό είναι το στάδιο του ύπνου που το μυαλό ξεκουράζεται από την δραστηριότητα της ημέρας και χρησιμοποιεί τον χρόνο αυτό για να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει νέες αναμνήσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε και συγκρατούμε πληροφορίες. Άρα, την επόμενη φορά που ένα ξενύχτι για διάβασμα θα σου φανεί καλή ιδέα, πήγαινε καλύτερα για ύπνο. Ένας καλός ύπνος βελτιώνει την μνήμη έως και 40%.

Μετά από περίπου 70 λεπτά «υπνάκου» περνάς στον ύπνο REM, γνωστό και ως ύπνο γρήγορων κινήσεων των ματιών. Ονομάζεται και παράδοξος ύπνος, μιας και το μυαλό σου γίνεται εξαιρετικά δραστήριο, σαν να είσαι ξύπνιος. Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν και τα μάτια πεταρίζουν τυχαία, την ίδια στιγμή που το υπόλοιπο σώμα παραλύει. Μπορείς ακόμα να τρέχεις, να πηδάς, να πετάς, να κάνεις ελεύθερη πτώση, επειδή ονειρεύεσαι.

Ξεχνάμε περίπου το 90% των ονείρων που βλέπουμε 10 λεπτά αφότου ξυπνήσουμε. Μερικά απ’ αυτά μάλιστα είμαστε χαρούμενοι που τα ξεχνάμε. Αλλά αυτό που επιτυγχάνει το μυαλό όσο εμείς κοιμόμαστε θα είναι πάντα αξιοθαύμαστο. Αισθάνεσαι συχνά να ξυπνάς με καθαρό κεφάλι και έτοιμος να αδράξεις τη μέρα; Μπορεί να νομίζεις ότι μια όμορφη ανατολή έχει σχέση με αυτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι η αίσθηση της βραδινής βάρδιας του μυαλού σου που σε αποζημιώνει. Ήδη αναλύθηκε το πώς το μυαλό δημιουργεί μνήμες και κωδικοποιεί πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και η διαδικασία αυτή δεν μας βοηθάει απλά να συγκρατούμε πληροφορίες, αλλά μας προετοιμάζει για ερχόμενες δραστηριότητες και αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM το μυαλό είναι απασχολημένο με τη μεταφορά αναμνήσεων από τον κινητικό φλοιό στον κροταφικό λοβό όπου μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμη μνήμη, μια δραστηριότητα που κάνει τις καθημερινές μας συνήθειες να μοιάζουν δεύτερη φύση μας. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε πώς να οδηγούμε ή πώς να χτυπάμε το μπαλάκι του γκολφ, από τη στιγμή που το μάθαμε την πρώτη φορά.

Οι μεγαλύτεροι βιολιστές του κόσμου κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες περισσότερο από τον μέσο Αμερικανό. Όμως ακόμα κι αν δεν μαθαίνεις να οδηγείς, να χορεύεις, ή να παίζεις ένα νέο όργανο, το μυαλό σου συνεχίζει να κάνει δημιουργικές συνδέσεις όσο κοιμάσαι. Μια μελέτη ύπνου στο πανεπιστήμιο του Μπάρκλεϋ στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι το 33% των συμμετεχόντων ήταν πιο πιθανό να κάνουν συνδέσεις με ιδέες που δεν έχουν και μεγάλη σχέση μεταξύ τους αφού ξυπνήσουν. Έτσι μας μαθαίνει το μυαλό μας την δημιουργική επίλυση προβλημάτων. 

Το καθαρό κεφάλι που έχει κανείς μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, δεν είναι απλά αίσθηση, είναι η πραγματικότητα. Το μυαλό στην κυριολεξία καθαρίζει το κεφάλι μας τη νύχτα. Απελευθερώνει ένα εγκεφαλονωτιαίο υγρό που «ξεπλένει» τις νευροτοξίνες και τις πρωτεΐνες που καταστρέφουν τα κύτταρα που συνήθως προκαλούν Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Χάντιγκτον και Άνοια. Όταν τελειώσει ο καθαρισμός, το 40% αυτού του εγκεφαλονωτιαίου υγρού απορροφάται πίσω από το μυαλό. Επομένως, το μυαλό όχι απλά εξοπλίζεται με το δικό του «υδραυλικό σύστημα», αλλά και ανακυκλώνει.

Μπορεί ο περισσότερος ύπνος να μας κάνει πιο έξυπνους; Σίγουρα δεν μπορεί να ανεβάσει το IQ μας, αλλά μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας. Ονειρεύεστε να είστε χαρούμενοι; Τότε κάντε το όνειρό σας πραγματικότητα και πάρτε έναν καλό βραδινό ύπνο.        

Πηγή: Your Amazing Body

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…