Τι σημαίνει το «ΝΑΙ» της ΠΓΔΜ

Η έγκριση από την Βουλή των Σκοπίων της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι από κάθε άποψη μια ιστορική στιγμή για την περιοχή μας.

MACEDONIA 1280x640 1

Την Παρακευή το βράδυ μπήκε επίσημα τέλος σε όλη την αλυτρωτική ρητορική που επί 25 χρόνια εξέπεμπε μέρος του πολιτικού κόσμου της ΠΓΔΜ. Με έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από τα 2/3 του κοινοβουλίου, τέτοιες απόψεις είναι πια περιθωριακές και το πιο πιθανό θα εγκαταληφθούν σχετικά γρήγορα και από τους εκφραστές τους.

Μπήκε οριστικό τέλος στην τεχνητή σύγχυση για την εθνική καταγωγή των πολιτών της ΠΓΔΜ και την μυθοπλασία για την καταγωγή από τον … Μεγαλέξανδρο. Η γλώσσα που ομιλείται στην ΠΓΔΜ ανήκει στις νότιες σλαβικές όπως επισφραγίστηκε από τα 2/3 των βουλευτών της χώρας.

Μπήκε οριστικό τέλος στις γνωστές φιλοδοξίες κύκλων της διασποράς της ΠΓΔΜ σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία να προβάλλουν καταγωγές και διεκδικήσεις αποσταθεροποιητικές για την περιοχή.

Μπήκε τέλος σε κάθε διένεξη ή σύγχυση διεθνώς για το όνομα της Μακεδονίας. 140 χώρες στον κόσμο θα αλλάξουν το όνομα με το οποίο αποκαλούσαν ως σήμερα την ΠΓΔΜ και θα υιοθετήσουν το λογικό και εύκολα κατανοητό Βόρεια Μακεδονία.

Σταθεροποιείται συνολικά η περιοχή στα βόρεια της Ελλάδας, όπου τελευταία εκδηλώνονται πάλι επικίνδυνες σπίθες και κίνδυνοι ανάφλεξης.

Προβλήματα που απασχολούσαν την ελληνική εξωτερική πολιτική επί 25 χρόνια και που είχαν επιδεινωθεί σταδιακά λύθηκαν με το αναγκαίο πολιτικό θάρρος. Αν το συλλογιστούμε σε ιστορική κλίμακα, είναι το πρώτο “εθνικό θέμα” που επιλύεται εδώ και πολλά χρόνια για την Ελλάδα και μάλιστα με τόσο επωφελή τρόπο.

Οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ενέκρινε η Βουλή της, θα αποβούν υπέρ και των πολιτών της ΠΓΔΜ. Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα, οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης με την συνεργασία, η προοπτική ένταξης στην ΕΕ, η εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ Αλβανών και Σλάβων πολιτών, είναι πολύ σημαντικότερες από την μυθοπλασία και την αλυτρωτική ρητορική στην οποία είχαν παγιδευτεί τόσα χρόνια.

Εφόσον, όπως δείχνουν τα πράγματα, ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία στη Βουλή των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει σύντομα στην ελληνική Βουλή. Η υπερψήφιση της θα ολοκληρώσει μια όχι κομματική αλλά εθνική επιτυχία. Που ταυτόχρονα έχει και ξεκάθαρο προοδευτικό πολιτικό πρόσημο, όπως κάθε συμφωνία που αμβλύνει τις περιφερειακές αντιθέσεις και επιτρέπει σε γειτονικούς λαούς να ζήσουν με αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία.

Η υπερψήφιση είναι πολιτικά περίπου δεδομένη. Το ερώτημα τι θα ψηφίσουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχει ενδιαφέρον όχι για το αποτέλεσμα αλλά για την αξιολόγηση της στάσης τους σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα. Ειδικά για τον κεντροαριστερό χώρο, η τυχόν αρνητική ψήφος μετά και την ταχεία θετική εξέλιξη στην ΠΓΔΜ θα καταδείξει την αποκοπή των συγκεκριμένων δυνάμεων και προσώπων συνολικά από την προοδευτική πολιτική μήτρα, το συνεχιζόμενο σύρσιμο τους από την παγίδα της συγκυβέρνησης στην οποία έπεσαν το 2012-14.

Σε μια τόσο σημαντική στιγμή, που όταν καταλαγιάσουν τα κομματικά πάθη θα αξιολογείται θετικά από σχεδόν το σύνολο των ιστορικών, θα είναι πράγματι κρίμα για τους ίδιους.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr