Τι πραγματικά συνέβη με τον "κακό πρωθυπουργό" και τον "κούφο πρύτανη" που δήθεν "κόπηκαν" από ένα αόρατο χέρι

Ο κακός χαμός έχει γίνει από το πρωί της Παρασκευής εξαιτίας ενός δημοσιεύματος των Νέων. Όπως έγραψε η «έγκριτη» εφημερίδα, κάποιο αόρατο χέρι «αλλοίωσε» το αυθεντικό κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά – στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο μάθημα της Έκθεσης – και «έκοψε» τις φράσεις «κούφος πρύτανης» και «κακός πρωθυπουργός».

593aae361dc52426558b4588

Το επίθετο «κούφος» πραγματικά δολοφονήθηκε από τα διάφορα sites, καθώς έγραφαν και γράφουν δηλαδή ακόμη, για έναν «κουφό πρύτανη». Αλλά, ας το παραβλέψουμε και αυτό.

Σ’ ένα δημοσίευμα λοιπόν που γεννήθηκε από το τίποτα μόνο και μόνο για να προκαλέσει, τα Νέα μέσα από έναν αλλοπρόσαλλο συλλογισμό και τεράστια άλματα λογικής – παραγκωνίζοντας φυσικά για ακόμη μια φορά την αλήθεια -, κατάφεραν να κάνουν αυτό που στόχευαν. Να δημιουργήσουν «κλίμα» και να δώσουν «τροφή» στα διάφορα sites για να επιτεθούν στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Δεν έλειψαν φυσικά και τα άρθρα «επιφανών δημοσιογράφων» που μίλησαν για κατάπτυστη παρέμβαση στο κείμενο και προσπάθεια να προστατευτεί ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά, από ένα μη πρακτικά θέμα, τα Νέα «γέννησαν» το δικό τους θέμα λέγοντας πως δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων λογόκρινε η ίδια τον Θεοτοκά για να μη στενοχωρηθεί ο Τσίπρας». Μιλούν δε ξεκάθαρα για «λαθροχειρία».

Πάμε να δούμε τα γεγονότα

1ον) Τη Δευτέρα που μας πέρασε, οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο πλαίσιο των πανελληνίων εξετάσεων, «έδωσαν» το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κοινώς της «Έκθεσης».

2ον) Το κείμενο που έπεσε ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά, «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ». Μάλιστα, στα θέματα που δόθηκαν στους υποψηφίους αναφέρεται κάτω από το κείμενο το εξής: «Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά, ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ, τ. Β΄, 1950-1966, εκδόσεις Εστία (διασκευή)».

Κρατήστε τη λέξη (διασκευή).

3ο) Εκτός από την περίληψη του κειμένου, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν σε μια παράγραφο 60-70 λέξεων το νόημα της παρακάτω περιόδου: «ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα.»

4ον) Έρχονται λοιπόν τα Νέα μετά από τέσσερις ημέρες και γράφουν «ρεπορτάζ» στο οποίο διερωτώνται μεταξύ άλλων «ποιος είναι ο “κακός πρωθυπουργός” και γιατί κόπηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις; Ποιοι αλλοίωσαν και γιατί το αυθεντικό κείμενο; Γιατί άραγε; Για να μη γίνουν συνειρμοί με τον άξιο Πρωθυπουργό μας;».

Χαρακτηρίζουν επίσης ως «φωστήρα» εκείνον που είχε την εν λόγω ιδέα, δηλαδή να «αλλοιώσει» το αυθεντικό κείμενο! Μάλιστα ζητούν και την παραίτηση του «υπευθύνου» περιμένοντας μια επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Πάμε να δούμε την αλήθεια

Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν φημίζεται καθόλου για τα καίρια αντανακλαστικά του, δεν έβγαλε ποτέ επίσημη ανακοίνωση για το εν λόγω «ρεπορτάζ». Μετά το σάλο που προκλήθηκε στο διαδίκτυο αλλά και στον τηλεοπτικό αέρα (φυσικά και ο ΣΚΑΪ θα έπαιζε το «θέμα»), η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων έδωσε την απάντησή της με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Παιδείας.

Σε αυτήν, αναφέρει το πλέον γνωστό και αυτονόητο. Πως η κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, επιτρέπει «να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης τα κείμενα που επιλέγονται». Αυτό, όπως αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, συνιστά και «πάγια τακτική».

«Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας», συνεχίζει η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής ενώ καταλήγει: «Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».

Προφανώς δηλαδή και δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα στο «κόψιμο» όπως το χαρακτήρισαν τα έγκριτα δημοσιεύματα, των φράσεων «κούφος πρύτανης» και «κακός πρωθυπουργός». Τα Νέα, προχώρησαν και σε ακόμη ένα ατόπημα. Δημοσιοποίησαν «υποτίθεται» το όνομα της ηγεσίας της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο είναι άκομψο αλλά γίνεται και τελείως τραγελαφικό καθώς το όνομα που «αποκαλύφτηκε» δεν ήταν ο πρόεδρος, όπως έγραψαν τα Νέα.

Όπως σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, δεν δημοσιοποιείται ποτέ στο πλαίσιο της τήρησης του αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων η ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής.

Συνεπώς, το ότι υπήρξε παρέμβαση στο έργο της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για να «κόψει» το «κακός πρωθυπουργός» ώστε να μην «στενοχωρηθεί» ο Αλέξης Τσίπρας, φάνταζε από την αρχή ως ένα κακόγουστο αστείο. Το αστείο αυτό, που προέκυψε από ένα μη θέμα, εν τέλει εξελίχτηκε σε ακόμη μια παραφωνία και ακόμη μια μέρα ντροπής για τη δημοσιογραφία.

Ν.Σ

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…