Τι πραγματικά συμβαίνει με τη χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα

Αίτημα για δανεισμό κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Παγκόσμια Τράπεζα, με σκοπό η χρηματοδότηση να οδηγηθεί αποκλειστικά για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας, ανά έτος, για την τριετία 2018 - 2020. Το γεγονός αυτό συνομολογήθηκε από κυβέρνηση και δανειστές στο προηγούμενο Eurogroup, όμως κάποιοι -μετά το δημοσίευμα της Politico- παριστάνουν πώς ανακάλυψαν την... πυρίτιδα.

58b9796f1dc52469058b45b7

του Άγγελου Προβολισιάνου

Έπειτα από το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, στην άτυπη ενημέρωση που παρείχαν κυβερνητικές πηγές, συμπεριλαμβανόταν και η συμφωνία με τους δανειστές για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, ύψους 3 δις, με τα χρήματα αυτά να κατευθύνονται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η δανειοδότηση αναμένεται να γίνει, κυρίως, από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ειδικεύεται στην παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα -κατά κύριο λόγο υποδομής.

«Πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια» σημείωναν από το Μαξίμου μετά το πέρας του Eurogroup. Εξίσου σημαντική είναι και η παράμετρος της συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η δανειοδότηση δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί άμεσα στο δημόσιο έλλειμμα και ως εκ τούτου δεν θα ανεβάσει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν. 

Οι διαβουλεύσεις του Eurogroup

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, η ελληνική πλευρά έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της υιοθέτησης δραστικών μέτρων άμεσου χρονικού ορίζοντα

για την καθολική μείωση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με κύριο επιχείρημα την ανεπαρκή χρηματοδότηση του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη μείωση της ανεργίας, όπως επίσης και τη μη πρόβλεψη ανάλογων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, έπεισε τους ομολόγους του για την αναγκαιότητα εξεύρεσης άλλων πηγών χρηματοδότησης, καθόσον η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά της ανεργίας έναντι των υπόλοιπων κρατών – μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Παγκόσμια Τράπεζα ίσως να μην είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης, καθώς ενδέχεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να συμμετάσχει και ο ESM. Το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αναγνωρίζουν από κοινού την ανάγκη της δραστικής μείωσης της ανεργίας μέσω επιπλέον χρηματοδότησης. Αυτό που μένει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, είναι η φόρμουλα που θα υιοθετηθεί έτσι ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση αυτή στα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Επιπρόσθετα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στο αίτημα δανειοδότησης, με την Κομισιόν να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα και προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα ενός δανείου προς την Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων η Ανίκα Μπράιτχαρντ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας την τριετία 2018 – 2020»

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους δανειστές τέθηκε επί τάπητος η υιοθέτηση ενεργών πολιτικών για την αύξηση της απασχόλησης. Η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, ανά έτος, για την τριετία 2018-2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 50% θα αφορά θέσεις εργασίας, μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα στοχεύει σε ειδικές ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι νέοι με πολύ υψηλά προσόντα από 22 έως 29 ετών, για να ανασχεθεί το «brain drain» («διαρροή εγκεφάλων») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί