Newsroom

Newsroom

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών στο Eurogroup

Στην Αθήνα επιστρέφουν και πάλι οι θεσμοί με σκοπό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Από το χθεσινό Eurogroup βγήκε λευκός καπνός με κυβέρνηση και δανειστές να καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία.

58abddda1dc524721a8b45f7

Η ελληνική πλευρά κατέληξε σε συμβιβασμό όσον αφορά τις αξιώσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ για την προνομοθέτηση μέτρων κερδίζοντας από την άλλη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και τη δέσμευση της Κομισιόν για εξαίρεση από τις δαπάνες πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντιστάθμισμα για την προνομοθέτηση αποτελούν μία σειρά από μέτρα φορολοελάφρυνσης. Μετά το Staff Level Agreement θα συζητηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

«Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για “ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα”» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

«Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση» τονίζουν οι ίδιες πηγές. Χωρίς να διευκρινίζεται η φύση των μέτρων προνομοθέτησης, αν και σύμφωνα με τα φαινόμενα αυτά θα αφορούν συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, στην περίπτωση εφαρμογής τους θα ενεργοποιούνται τα εξής:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40% και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδεςκαι μεταφορά από το 24% στο 13%.

Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Εν συνεχεία, το Μαξίμου ενημερώνει πως επιστρέφουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ένα από τα πάγια αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια» επισημαίνουν και καταλήγουν λέγοντας:

«Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως από το Μαξίμου τονίζουν ότι με το κλείσιμο του SLA στην Αθήνα, ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Το ΔΝΤ θέλει και «άλλη πρόοδο»

Αν και το ΔΝΤ «χαιρέτισε» τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup θεωρεί για ακόμη μια φορά πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

Στο συμβούλιο, το ΔΝΤ «συμφώνησε να στείλει» ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Είναι απαραίτητη περισσότερη πρόοδος για να εξαλειφθούν οι διαφωνίες για άλλα σημαντικά ζητήματα, είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση περί της κατάληξης σε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», αναφέρει το ΔΝΤ.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος .

Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…