Newsroom

Newsroom

Τι θα δούμε φέτος στο θέατρο Πορεία – Ανεβαίνουν ξανά η Μεγάλη Χίμαιρα και Οι Τρεις Αδελφές

Ξεκινώντας με μια μικρή ανασκόπηση της «ιδιαίτερα επιτυχημένης» χρονιάς που πέρασε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία Δημήτρης Τάρλοου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα του ιστορικού θεάτρου για τη φετινή σεζόν.

57e534641dc524cf458b4830

Αυτό περιλαμβάνει τρεις επαναλήψεις, δύο συμπαραγωγές, που «επανασυστήνονται στο κοινό» και μια καινούρια παραγωγή – με πρόθεση να μας «ταξιδέψουν σε τόπους, όπου μονάχα το θέατρο μπορεί να μας πάει».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται στο θέατρο Πορεία, στις 28 Σεπτεμβρίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, ενώ, μετά τη θερμή ανταπόκριση από το κοινό, ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά, από τις 26 Οκτωβρίου οι «Τρεις Αδελφές» του Αντον Τσέχοφ. Και οι δύο παραστάσεις σκηνοθετημένες από τον Δημήτρη Τάρλοου.

Μια ακόμα παράσταση που ανέβηκε πέρυσι στο θέατρο Πορεία, η εξαιρετική «Μιράντα», βασισμένη στην Τρικυμία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σκηνοθετημένη από τον Οσκάρας Κορσουνόβας, θα παιχτεί από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο Φεστιβάλ Δημητρίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται φέτος η «Σκακιστική Νουβέλα», μια διασκευή πάνω σε κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ, σκηνοθετημένη από την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, με τον Γιάννη Νταλιάνη, σε «ένα μονόλογο που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού, την ελευθερία έξω και μέσα μας», ενώ στην σκηνή του Θεάτρου Πορεία, έρχεται -μετά το Φεστιβάλ Αθηνών- και το «’21» του Αρη Μπινιάρη, μια συρραφή αυθεντικών κειμένων της Επανάστασης του 1821, υπό τη μορφή ροκ ορατορίου για τους «ανώνυμους εκείνους ανθρώπους που τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία ντόπιων και ξένων δυναστών και τελικά επιβραβεύθηκαν με την βασιλεία ενός νέου δυνάστη».

Η ολοκαίνουρια φετινή παραγωγή του θεάτρου είναι οι «Τρεις ευτυχισμένοι» του Ευγένιου Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο. Στο «διαβολικό χιούμορ» του Λαμπίς αναφέρθηκαν τόσο ο Δημήτρης Τάρλοου όσο και ο Γιάννης Χουβαρδάς, με τον τελευταίο να εξομολογείται την αμηχανία του απέναντι στην κωμωδία, ως είδος και να αναφέρει ότι διαβάζοντας το κείμενο του Λαμπίς για δέκατη φορά, ένιωσε σαν «κάποιος να ’χει κλείσει, νύχτα, σ’ ένα δωμάτιο τον Ίψεν και τον Στρίντμπεργκ και τους υποχρέωσε να γράψουν φάρσα», δίνοντας το στίγμα στο τι μπορεί να συμβεί στην συγκεκριμένη παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και ο Δημήτρης Τάρλοου.

«Το θέατρο Πορεία έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζει ρεπερτόριο εναλλάσσοντας δύο ή και τρεις παραγωγές του μέσα στην εβδομάδα, πράγμα που απαιτεί εξαιρετική οργάνωση, τεχνική επάρκεια, αλλά και εφευρετικότητα, ώστε το ένα πολύπλοκο σκηνικό να κουμπώνει πάνω στο άλλο. Επίσης, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εν μέρει σταθερό ensemble ηθοποιών που θα το παρομοίαζε κανείς με εκείνο ενός μικρού «Εθνικού θεάτρου»: φέτος στις παραστάσεις μας εμφανίζονται τριάντα ηθοποιοί, όλοι από τους καλύτερους της γενιάς τους!» επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου. Για να μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα θέατρο, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης αρωγή, ανέφερε, ανοίγοντας τη συζήτηση για το φλέγον θέμα της διακοπής, εδώ και χρόνια, της κρατικής επιχορήγησης.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο χρονίζει και όσο χρονίζει εγκαταλείπεται κι αυτός είναι ο λόγος που το φέρνω στη σημερινή συζήτηση. Για να σπάσει αυτή η παρατεταμένη σιωπή, που υπάρχει γύρω από αυτό», εξήγησε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Είναι υποχρέωση ενός κράτους να χρηματοδοτεί το σύγχρονο πολιτισμό, υποστήριξε.«Υπάρχουν προτάσεις, που δεν έχουν εξεταστεί. Όπως το θέμα της ιδιωτικής χορηγίας, το οποίο δεν θίγεται ποτέ. Με τα κατάλληλα κίνητρα, τα σημαντικά θέατρα της πόλης θα μπορούσαν να αποκτήσουν ένα χορηγό», τόνισε. Η τελευταία επιχορήγηση που δόθηκε στα θέατρα ήταν δύο εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε εβδομήντα θιάσους, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τάρλοου.

«Έχω την εντύπωση ότι δεν θα ήταν αδύνατο ή ανέφικτο να βρεθεί ένα μέρος από τον προϋπολογισμό του υπουργείου και το υπόλοιπο να κληθεί να το βάλει ένας ιδιωτικός οργανισμός ή κάποιοι χορηγοί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Χωρίς κραυγές πρέπει να δώσουμε στο κράτος να καταλάβει ότι στηρίζοντας τον σύγχρονο πολιτισμό έχει να κερδίσει, τόνισε, καθώς «υπάρχει ένα ανεξάντλητο υλικό στις παραστατικές τέχνες, τόσο στο θέατρο όσο και στο χορό, που θα μπορούσαν να είναι το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό», κατέληξε, ευχόμενος να ανοίξει μια συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, πριν τα πράγματα πάρουν ακόμα πιο δυσάρεστη τροπή.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Τάρλοου ανακοίνωσε και την καινούρια σελίδα του θεάτρου Πορεία στο διαδίκτυο, καθώς και τα σχέδιά του για την επόμενη σεζόν, που περιλαμβάνουν την «Αγριόπαπια» του Ίψεν, μια πολύ μεγάλη παραγωγή με «εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως η Λένα Δροσάκη, ο Γιάννης Κότσυφας, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Θέμης Πάνου και πολλοί άλλοι» αλλά και την επανασύνθεση της «Λήθης» του Δημήτρη Δημητριάδη, «σε μια νέα -τρίτη, πια- εκδοχή με άλλη ηθοποιό, έτσι ώστε 6 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση να «ξανασυστηθεί» στο αθηναϊκό κοινό ο μονόλογος που έκανε τόση αίσθηση τότε».

Τέλος, «στα όνειρά του» περιλαμβάνεται η ενασχόληση με το αρχαίο δράμα, μόνο όμως, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωση ενός δωδεκάμηνου, ίσως, στούντιο, κατά το οποίο ολόκληρη η δημιουργική ομάδα να έχει τον χρόνο και τα μέσα, ώστε να προετοιμαστεί και να εξοικειωθεί με την πρότασή του.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό