NewsRoom
30 Νοέμβριος 2017, 16:00

Τι να κάνουμε για τις πλημμύρες

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να σκεφτεί κανείς τι θα πρέπει να γίνει για να γλιτώσουμε από την κατάρα των πλημμυρών στην Ελλάδα - τώρα μάλιστα που φαινόμενα, όπως αυτά έχουν γίνει ακραία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

NewsRoom 30/11/2017 | 16:00

1. Απομάκρυνση μπάζων, απορριμμάτων ακόμα και σπιτιών που είναι χτισμένα πάνω σε ρέματα, αυθαίρετα φυσικά. Το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο, αφού αυτές οι φτωχές οικογένειες πρέπει να μεταστεγαστούν με αξιοπρέπεια και επομένως το κόστος θα είναι μεγάλο. Δεν μπορούμε όμως να το αποφύγουμε αν θέλουμε να σωθούμε από την επανάληψη του εφιάλτη που ζήσαμε πρόσφατα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο της δυτικής Αττικής, με 22 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και πολύ περισσότερους την περιουσία τους. Και είναι δουλειά της κοινωνίας στο σύνολο της -επομένως και του κοινωνικού κράτους, αλλά όχι μόνο- να γίνει ένα πρόγραμμα-μαμούθ για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων που, ανάμεσα στα άλλα, θα είναι και τα πρώτα θύματα μιας νέας πλημμύρας. Υπάρχει το πρόβλημα αυτό σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική. Στην Αττική όμως είναι σοβαρότερο από οπουδήποτε αλλού, αφού, όπως είναι γνωστό, εδώ, στην Αττική, στεγάζεται σχεδόν η μισή Ελλάδα.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν μια κοινωνία και ένα κράτος ένα καθήκον τεραστίων διαστάσεων όπως αυτό; Θα μπορούσα εδώ να διατυπώσω μερικές σκέψεις σαν αρχιτέκτονας, αλλά ο χώρος δεν μου το επιτρέπει. Θα πω μόνο τούτο: Τίποτα δεν είναι ανέφικτο όταν μπαίνει στον χορό σοβαρά μια κοινωνία κι αν το (κοινωνικό) κράτος αποφασίσει να συντονιστεί και να συνεργαστεί μ’ αυτή την κοινωνία. Εθελοντές, οικοδόμοι, μηχανικοί, επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών και οικοδομικών μηχανημάτων, επιχειρήσεις γενικά κ.λπ. μπορούν όλοι αυτοί, καλά οργανωμένοι, να κάνουν θαύματα. Ας θυμηθούμε το θαύμα της αποκατάστασης των προσφύγων του ’22 σε μια Ελλάδα πολύ φτωχότερη ακόμα κι από τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης: 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες όχι μόνο στεγάστηκαν, αλλά έδωσαν και μια τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία σε ελάχιστο σχετικά χρόνο (παρεμπιπτόντως, το τελευταίο είναι τροφή για σκέψη και επί του «μεταναστευτικού»)!

2. Φυτεύσεις. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει είναι οι φυτεύσεις αντί των άστοχων και επιβλαβών «αντιπλημμυρικών» έργων, που εμποδίζουν τη ροή του νερού στενεύοντας τη διατομή των ρεμάτων. Φυσικά, αφού αυτό που κάνουν οι εργολάβοι είναι να χτίζουν (με συρματοκιβώτια) ή, το χειρότερο, να τσιμεντώνουν τον πυθμένα και τις όχθες των ρεμάτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παροχή και να μειώνεται η απορροφητικότητα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα δήθεν «έργα» γίνονται για τα κέρδη (συν μίζες) των εργολάβων, όχι για το πραγματικό πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Όλοι οι μηχανικοί και οι απλοί πολίτες ξέρουν ότι το καλύτερο αντιπλημμυρικό έργο είναι το φύτεμα, το οποίο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

α) Οι ρίζες εμποδίζουν τις κατολισθήσεις και, επομένως, τη διάβρωση των πρανών, άρα δεν χρειάζεται καμιά «οριοθέτηση» ή «διευθέτηση»των ρεμάτων.

β) Πολύ χαμηλότερο κόστος. Μόνο το κόστος των φυτωρίων. Η εργασία μπορεί να γίνει εθελοντικά, υπό την επίβλεψη ειδικών γεωπόνων. Κάντε τη σύγκριση με το κόστος μιας «αντιπλημμυρικής» εργολαβίας...

γ) Περισσότερο πράσινο σε μια Αθήνα με δραματική έλλειψη πράσινου, περισσότερο οξυγόνο, υγεία, ομορφιά, χαρά. Θα γεμίσει η διψασμένη Αθήνα με γραμμικά πάρκα, και το κυριότερο:

δ) Θα γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες!

Συμπέρασμα:

Όχι στις δήθεν αντιπλημμυρικές εργολαβίες! Με νόμο να σταματήσουν αμέσως σε όλη την Ελλάδα. Π.χ., οι εργολαβίες για το Ρέμα της Πικροδάφνης και το Μεγάλο Ρέμα της Ανατολικής Αττικής κ.λπ. Στη θέση τους να οργανωθούν συνεργεία φυτεύσεων σε συνεργασία με τους κατά τόπους ΟΤΑ και, κυρίως, με τα τοπικά κινήματα (ΡΟΗ κ.λπ.).

Αν γίνουν αυτά, μπορούμε να ελπίζουμε.

* Ο Ανδρέας Δάνος είναι αρχιτέκτονας

πηγή: avgi.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.