Newsroom

Newsroom

Τι να κάνουμε για τις πλημμύρες

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να σκεφτεί κανείς τι θα πρέπει να γίνει για να γλιτώσουμε από την κατάρα των πλημμυρών στην Ελλάδα - τώρα μάλιστα που φαινόμενα, όπως αυτά έχουν γίνει ακραία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

5a0d53481dc52430248b47b3 1

1. Απομάκρυνση μπάζων, απορριμμάτων ακόμα και σπιτιών που είναι χτισμένα πάνω σε ρέματα, αυθαίρετα φυσικά. Το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο, αφού αυτές οι φτωχές οικογένειες πρέπει να μεταστεγαστούν με αξιοπρέπεια και επομένως το κόστος θα είναι μεγάλο. Δεν μπορούμε όμως να το αποφύγουμε αν θέλουμε να σωθούμε από την επανάληψη του εφιάλτη που ζήσαμε πρόσφατα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο της δυτικής Αττικής, με 22 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και πολύ περισσότερους την περιουσία τους. Και είναι δουλειά της κοινωνίας στο σύνολο της -επομένως και του κοινωνικού κράτους, αλλά όχι μόνο- να γίνει ένα πρόγραμμα-μαμούθ για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων που, ανάμεσα στα άλλα, θα είναι και τα πρώτα θύματα μιας νέας πλημμύρας. Υπάρχει το πρόβλημα αυτό σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική. Στην Αττική όμως είναι σοβαρότερο από οπουδήποτε αλλού, αφού, όπως είναι γνωστό, εδώ, στην Αττική, στεγάζεται σχεδόν η μισή Ελλάδα.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν μια κοινωνία και ένα κράτος ένα καθήκον τεραστίων διαστάσεων όπως αυτό; Θα μπορούσα εδώ να διατυπώσω μερικές σκέψεις σαν αρχιτέκτονας, αλλά ο χώρος δεν μου το επιτρέπει. Θα πω μόνο τούτο: Τίποτα δεν είναι ανέφικτο όταν μπαίνει στον χορό σοβαρά μια κοινωνία κι αν το (κοινωνικό) κράτος αποφασίσει να συντονιστεί και να συνεργαστεί μ’ αυτή την κοινωνία. Εθελοντές, οικοδόμοι, μηχανικοί, επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών και οικοδομικών μηχανημάτων, επιχειρήσεις γενικά κ.λπ. μπορούν όλοι αυτοί, καλά οργανωμένοι, να κάνουν θαύματα. Ας θυμηθούμε το θαύμα της αποκατάστασης των προσφύγων του ’22 σε μια Ελλάδα πολύ φτωχότερη ακόμα κι από τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης: 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες όχι μόνο στεγάστηκαν, αλλά έδωσαν και μια τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία σε ελάχιστο σχετικά χρόνο (παρεμπιπτόντως, το τελευταίο είναι τροφή για σκέψη και επί του «μεταναστευτικού»)!

2. Φυτεύσεις. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει είναι οι φυτεύσεις αντί των άστοχων και επιβλαβών «αντιπλημμυρικών» έργων, που εμποδίζουν τη ροή του νερού στενεύοντας τη διατομή των ρεμάτων. Φυσικά, αφού αυτό που κάνουν οι εργολάβοι είναι να χτίζουν (με συρματοκιβώτια) ή, το χειρότερο, να τσιμεντώνουν τον πυθμένα και τις όχθες των ρεμάτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παροχή και να μειώνεται η απορροφητικότητα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα δήθεν «έργα» γίνονται για τα κέρδη (συν μίζες) των εργολάβων, όχι για το πραγματικό πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Όλοι οι μηχανικοί και οι απλοί πολίτες ξέρουν ότι το καλύτερο αντιπλημμυρικό έργο είναι το φύτεμα, το οποίο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

α) Οι ρίζες εμποδίζουν τις κατολισθήσεις και, επομένως, τη διάβρωση των πρανών, άρα δεν χρειάζεται καμιά «οριοθέτηση» ή «διευθέτηση»των ρεμάτων.

β) Πολύ χαμηλότερο κόστος. Μόνο το κόστος των φυτωρίων. Η εργασία μπορεί να γίνει εθελοντικά, υπό την επίβλεψη ειδικών γεωπόνων. Κάντε τη σύγκριση με το κόστος μιας «αντιπλημμυρικής» εργολαβίας…

γ) Περισσότερο πράσινο σε μια Αθήνα με δραματική έλλειψη πράσινου, περισσότερο οξυγόνο, υγεία, ομορφιά, χαρά. Θα γεμίσει η διψασμένη Αθήνα με γραμμικά πάρκα, και το κυριότερο:

δ) Θα γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες!

Συμπέρασμα:

Όχι στις δήθεν αντιπλημμυρικές εργολαβίες! Με νόμο να σταματήσουν αμέσως σε όλη την Ελλάδα. Π.χ., οι εργολαβίες για το Ρέμα της Πικροδάφνης και το Μεγάλο Ρέμα της Ανατολικής Αττικής κ.λπ. Στη θέση τους να οργανωθούν συνεργεία φυτεύσεων σε συνεργασία με τους κατά τόπους ΟΤΑ και, κυρίως, με τα τοπικά κινήματα (ΡΟΗ κ.λπ.).

Αν γίνουν αυτά, μπορούμε να ελπίζουμε.

* Ο Ανδρέας Δάνος είναι αρχιτέκτονας

πηγή: avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…