Τι γνώμη είχε ο Στίβεν Χόκινγκ για τον καπιταλισμό και γιατί πίστευε ότι πρέπει να τον φοβόμαστε

Μια απο τις πλέον μνημειώδεις τοποθετήσεις του Στίβεν Χόκινγκ ήταν για τη σχέση της τεχνολογίας και τον τρόπο που αυτή εφαρμόζεται και υπηρετεί την ανθρωπότητα, κάνοντας μάλιστα σαφή υπαινιγμό ενάντια στο οικονομικό σύστημα.

5aa95b9b1dc52401708b4597

Ο επιφανής καθηγητής ανέλαβε να συνομιλήσει με χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας Reeddit και εκεί εξέφρασε την ανησυχία του πως η ανθρωπότητα δεν έχει πάρει το σωστό μονοπάτι. 

Απορρίπτοντας τις δοξασίες τύπου “Terminator” πως μια μέρα οι μηχανές θα μας εξολοθρεύσουν ως είδος, διαπίστωσε πολύ απλά πως εκείνο που μας απειλεί περισσότερο είναι ο… καπιταλισμός.

“Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά θα διανέμονται” σημείωσε σε κάποια από τις απαντήσεις του, προκειμένου να εξηγήσει πως οι μηχανές λειτουργούν λίγο πολύ σαν την ηθική παραβολή πως το μαχαίρι είναι απλά το εργαλείο που μπορεί να κόψει ψωμί ή και να αφαιρέσει ζωές.

“Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου” συνέχισε ο Χόκιγνκ παρατηρώντας πάντως πως από τις δύο οδούς, εκείνη που ακολουθούμε προς το παρόν είναι η δεύτερη. “Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.

Η παρέμβαση Χόκιγνκ έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν τις τελευταίες δηλώσεις του που προέβλεπαν τον αφανισμό μας, σε περίπτωση που κάποιος εξωγήινος πολιτισμός ανακάλυπτε και επισκεπτόταν τη γη. Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, είχε δηλώσει βέβαιος για την ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες του αχανούς σύμπαντος. Όπως, έχει δηλώσει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις και ομιλίες του είναι σχεδόν αδύνατο στο απέραντο σύμπαν να μην υπάρχουν ίχνη ζωής και σε άλλους πλανήτες.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…