Newsroom

Newsroom

Τι δεν ξέρουμε (και πρέπει να μάθουμε) για το Σότσι

Με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώθηκαν φέτος στο Σότσι, μαθαίνουμε όλα όσα δεν ξέρουμε για την πόλη που…

sochi 2

Με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώθηκαν φέτος στο Σότσι, μαθαίνουμε όλα όσα δεν ξέρουμε για την πόλη που τους φιλοξένησε!

Είτε βρεθήκατε στο Sochi με αφορμή τους Αγώνες, είτε σας κίνησε την περιέργεια η μικρή αυτή ρώσικη πόλη που έγινε διάσημη με την ανάληψη των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων , το “διαμάντι της Μαύρης Θάλασσας” περιμένει (αξίζει) να το ανακαλύψετε!

Το Σότσι, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρωσίας, ‘καταλαμβάνει’ 105 χιλιόμετρα κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και θεωρείται, λόγω τοποθεσίας και.. θερμοκρασιών, η άτυπη ‘καλοκαιρινή πρωτεύουσα της χώρας’. Ρώσικο έδαφος από τις αρχές του 19ου αιώνα, τόπος παραθερισμού της ντόπιας πολιτικής ελίτ από τις αρχές του ’90 και σε πυρετό ανάπτυξης από το 07′ και ύστερα, αποτελεί μια μοντέρνα πολυ-πολιτισμική πόλη, με Αρμένιους, Γεωργιανους, Ουκρανούς, Έλληνες και Εβραίους να πλαισιώνουν τη ρώσικη πλειοψηφία.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη μητέρα Ρωσία, στο Σότσι θα γλιτώσετε τις βάρβαρες πολικές θερμοκρασίες. Δεν γλιτώνετε όμως τα υπόλοιπα: το ρούβλι, τις πινακίδες με κυριλλικούς χαρακτήρες, την έλλειψη αγγλικών μακριά από τα τουριστικά αξιοθέατα και φυσικά.. τη βότκα, παντού και πάντα.

Παιχνίδι αντιθέσεων είναι ολόκληρη η ταυτότητα της πόλης. Ένα τεράστιο ‘μέτωπο’ στη θάλασσα με παραλίες, φοίνικες και λουόμενους (οκ, οι παραλίες είναι κάπως βραχώδεις αλλά με τόσα χιλιόμετρα ζεστής, πεντκάθαρης θάλασσας, who cares?) πλαισιώνεται από ψηλά, επιβλητικά, χιονισμένα βουνά. Πανάκριβα luxury resorts γνωστών αλυσίδων εναλάσσονται με παλιακά, φτωχικά σανατόρια, ενώ επιβλητικοί ουρανοξύστες ρίχνουν τη βαριά σκιά τους σε μακρόστενα σοβιετικού τύπου κτήρια. Κι αν ψαχουλέψετε προσεκτικά ανάμεσα στα malls, όλο και κάποιο ξεχασμένο άγαλμα του Λένιν θα ξετρυπώσετε!

Δύο είναι οι γειτονιές που πρέπει να σημειώσετε: η γειτονιά Adler, όπου έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί αγώνες και η γειτονιά Sochi, όπου θα λάβουν χώρα.. όλα τα υπόλοιπα! Εστιατόρια, bars, clubs, μουσεία και αξιοθέατα, όσα χρειάζετε είναι συγκεντρωμένα εδώ. Το μέρος έχει κάτι για όλα τα γούστα -με διασημότερο όλων, φυσικά, τη χαλαρή βόλτα κατά μήκος της παραλίας. Στο Μουσείο Ιστορίας του Σότσι θα ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τη σύγχρονη ιστορία της πόλης ενώ το Μουσείο Τέχνης (έργο τέχνης το ίδιο το κτήριο που το στεγάζει) φιλοξενεί εκθέματα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Στο καταπράσινο πάρκο Ριβιέρα θα βολτάρετε, θα χαλαρώσετε αλλά και θα διασκεδάσετε μετρώντας τα δέντρα που φύτεψαν επιφανείς σοβιετικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα!

Στην κεντρική αγορά θα τριγυρίσετε ανάμεσα σε πάγκους γεμάτους φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να πάρετε μια δόση.. καθημερινότητας. Οι λάτρεις της ιστορίας θα βρείτε εδώ κοντά και το αντιφασιστικό μνημείο των Ρούσβελτ, Τσώρτσιλ και Στάλιν.  Οι πολύ.. μυημένοι, μπορείτε να ακολουθήσετε τα χνάρια της σταλινικής εποχής της πόλης στα κτήρια και στους δρόμους, από το σιδηροδρομικό σταθμό και το θέατρο ως τη θερινή κατοικία του Ιωσήφ Στάλιν που έχει μετατραπεί σε ένα μίνι μουσείο αφιερωμένο στο σοβιετικό ηγέτη. Προσοχή μόνο γιατί οι φήμες λένε πως το.. φάντασμά του επιστρέφει στο σπίτι τις νύχτες! 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…