Newsroom

Newsroom

Τί αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα για το κάπνισμα

Το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα (The Foundation for a Smoke-Free World) ανακοίνωσε σήμερα τα ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη με στόχο να επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση για τον ίδιο τον καπνιστή, την εμπειρία και τις δυσκολίες του, την επίγνωση που έχει σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, και τις αντιλήψεις που επηρεάζουν την απόφασή του να κόψει ή να μην κόψει το κάπνισμα.

5aa112741dc5246c0e8b4567 1

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα φαίνεται να είναι προωθητικά για τη διαμόρφωση νέων και βελτιωμένων προσεγγίσεων για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί ο καπνός και για τη διακοπή του καπνίσματος σε διαφορετικές κουλτούρες και οικονομικές συνθήκες.

Στην Έρευνα για το Κάπνισμα του 2018 (2018 State of Smoking Survey) συμμετείχαν 17.421 καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές από 13 χώρες: Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μαλάουι, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ν. Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ. Παράλληλα, διεξήχθη σειρά ποιοτικών focus group σε επτά χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες) με σκοπό να πλαισιώσουν πιο ολοκληρωμένα τα ποσοτικά αποτελέσματα. 

Η έρευνα διεξήχθη από την Kantar Public, ένα γραφείο παροχής συμβουλών και έρευνας, το οποίο προσέλαβε το Ίδρυμα γι’ αυτό το σκοπό, και τα κυριότερα ευρήματά της είναι τα εξής:

1. Το κάπνισμα δεν είναι μια ανεξάρτητη συνήθεια. Για τους περισσότερους καπνιστές, το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με κάποιες βασικές απολαύσεις στη ζωή, όπως είναι το φαγητό, το ποτό, οι κοινωνικές επαφές και οι προσωπικές σχέσεις. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις παραμέτρους, με αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να μην καταφέρνουν να το κόψουν.

2. Οι καπνιστές γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι χειρότερη σε σχέση με τους μη καπνιστές. Παρ’ όλα αυτά, δεν απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας για την αναζήτηση βοήθειας και λύσεων. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να προσεγγίσει καλύτερα τους καπνιστές, ενώ οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας χρειάζονται πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να στηρίξουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

3. Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στους καπνιστές όσον αφορά στις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και στις σχετικά λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα κίνητρα και τις επιλογές τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διακόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με καθημερινές τελετουργίες και συνήθειες, όπως είναι το ξύπνημα, το φαγητό, τα διαλείμματα για καφέ ή τσάι, και οι κοινωνικές επαφές. Σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Γαλλία και ο Λίβανος), τα τσιγάρα συχνά συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου συνηθίζεται το κάπνισμα του τσιγάρου μετά το γεύμα.

Οι περισσότεροι καπνιστές που ερωτήθηκαν παραδέχονται ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία τους και αυτοαξιολογούνται ως λιγότερο υγιείς σε σχέση με τους μη καπνιστές. Παρ’ όλα αυτά, επισκέπτονται πιο αραιά τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε σύγκριση με τους τελευταίους.

Ωστόσο, ο κυριότερος παράγοντας που κινητοποιεί τους καπνιστές να διακόψουν ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το κάπνισμα είναι η ανησυχία για την προσωπική τους υγεία.

Αν και πάρα πολλοί από τους καπνιστές που ερωτήθηκαν προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια, εκείνοι που ζήτησαν βοήθεια στράφηκαν σε πολλές περιπτώσεις πρώτα σε θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης ή με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε ορισμένες χώρες (π.χ., Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ΗΠΑ), οι καπνιστές ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες εναλλακτικές συσκευές υποκατάστασης της νικοτίνης για να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα τσιγάρου.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καλύτερη κατανόηση των μοναδικών εμπειριών και των δυσκολιών του κάθε καπνιστή μάς βοηθά να παράσχουμε στήριξη σε κάθε άτομο ξεχωριστά στην προσπάθειά του να διακόψει το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ. Yach. «Στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής, είναι λογικό να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους καπνιστές ανά τον κόσμο ως μια ομοιογενή ομάδα και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διακοπή του καπνίσματος, έτσι ώστε ο κάθε καπνιστής να μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα στη δική του περίπτωση. Κυρίως, όμως, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις βλάβες, τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλεί το κάπνισμα».

Πληροφορίες: iatropedia.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους