Τι απέγινε το ροζ φόρεμα της Τζάκι που γέμισε με το αίμα του Κένεντι;

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 μια δολοφονία συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται από ελεύθερο σκοπευτή ενώ βρίσκεται στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής.

5835816b1dc52424328b4aea

Μία από τις σφαίρες τον βρίσκει στον κεφάλι. Στο ίδιο αυτοκίνητο, στο πλάι του, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Η σκηνή και φυσικά το 313 καρέ από το βίντεο ντοκουμέντο του Αμπραχάμ Ζαπρούντερ σοκάρουν ακόμα και σήμερα. Η Τζάκι, φορούσε ένα ροζ ταγέρ και ίδιο χρώμα καπέλο. Τί απέγινε το φόρεμα που γέμισε με το αίμα του άνδρα της;

Η Τζάκι αρνήθηκε πεισματικά να βγάλει το ματωμένο ρούχο. Με αυτό πήγε στο νοσοκομείο του Ντάλας όπου διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατος του Κένεντι. Η Τζάκι δεν το έβγαλε ούτε μετά, όταν επιβιβάστηκε στο Air Force One.

Ακόμα και όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο, αρνήθηκε να αλλάξει ρούχα.

Όταν της έλεγαν να αλλάξει εκείνη φέρεται να απαντούσε: «…θέλω να βλέπουν όλοι τι έκαναν στο Τζον». Όταν αποφάσισε να το βγάλει, η προσωπική της καμαριέρα το φύλαξε σε μία τσάντα, χωρίς να το καθαρίσει.

Μετά τον θάνατο της Τζάκι, το ιστορικό αυτό ταγιέρ, με το αίμα του Κένεντι, βρέθηκε στα χέρια της μητέρας της η οποία το έβαλε σε ένα κουτί γράφοντας ένα σημείωμα που έλεγε: «Το ταγιέρ και η τσάντα της Τζάκι. Τα φορούσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963».

Αργότερα, το δώρισε στο Εθνικό αρχείο του κράτους. Το 2003, εννέα χρόνια με τα το θάνατο της Τζάκι, η κόρη της, Καρολίν δώρισε το κειμήλιο στο κράτος και έδωσε την άδεια να εκτεθεί δημόσια από το 2013.

Κρυμμένα στο Εθνικό Αρχείο στο Μέριλαντ, σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, είναι η μπλε μπλούζα που φόραγε η Τζάκι μέσα από το ταγέρ, οι κάλτσες, τα παπούτσια και το μπλε τσαντάκι της.

Άγνωστη παραμένει η διαδρομή και η τύχη του μικρού στρογγυλού καπέλου, σε ασορτί, ροζ χρώμα, που φορούσε εκείνη την ημέρα.




Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…