Newsroom

Newsroom

"The Theory of Everything" – Η νέα ταινία του Τζέιμς Μαρς

Στίβεν Χόκινγκ,

thetheoryofeverything 1215

Η εκπληκτική, ανθρώπινη ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Στίβεν Χόκινγκ, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία, από τα φετινά φημολογούμενα μεγάλα Οσκαρικά φαβορί, χάρη στη μοναδική ερμηνεία του Έντι Ρέντμεϊν (Οι Άθλιοι) που τον υποδύεται συγκλονιστικά.

Η ταινία βασίζεται σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του, Τζέιν Χόκινγκ (στην ταινία την υποδύεται σε μια εξαιρετικά ισορροπημένα ανθρώπινη ερμηνεία η Φελίσιτι Τζόουνς) «Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking» και οι ειδήμονες μιλούν για μια  συγκινητική ταινία «οσκαρικών» προδιαγραφών, σε σκηνοθεσία του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Man on Wire (2009) Τζέιμς Μαρς.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τα βήματα του Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, τότε που σπουδάζει στο Κέιμπριτζ, όπου γνωρίζει  και ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μέχρι τη συνεχιζόμενη, από τα 21 του χρόνια έως και σήμερα μάχη του, μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας. Παράλληλα παρακολουθούμε τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και κυρίως την πρωτοποριακή έρευνά του που προκάλεσε το θαυμασμό των καθηγητών του και τελικά οδήγησε στην ρηξικέλευθη θεωρία του για το σύμπαν. Παράλληλα βλέπουμε και τη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει την μια και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και το Χρόνο.

INFO

Ο Χρόνος υπήρξε πάντα αγαπημένο θέμα του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, προκειμένου να προσδιορίσει την αρχή και το τέλος του σύμπαντος, καθώς και ό,τι συντελείται ενδιαμέσως.  Μάλιστα, το θέμα του χρόνου άρχισε να τον αφορά και σε προσωπικό επίπεδο, όταν στα 21 του χρόνια, το 1963, διαγνώστηκε με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και του έδωσαν μόνο δύο χρόνια ζωής. Εκείνος, σε πείσμα όλων των προγνώσεων, ήθελε περισσότερο χρόνο ζωής, ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν απώλεια ομιλίας και κίνησης. Και πολύτιμος σύντροφος ζωής του ήταν η γυναίκα του, Τζέιν Γουάιλντ, ένα πολύ δυνατό μυαλό, που αφοσιώθηκε στον Στίβεν και στην οικογένεια που δημιούργησαν.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, συνέχισε να αναζητά τα όρια της θεωρητικής φυσικής και σύντομα το όνομά του εμφανιζόταν σε αναζητήσεις που εμπεριείχαν και εκείνο του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Το ανανεωμένο βιβλίο του καθηγητή «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο παραγωγός και σεναριογράφος Άντονι ΜακΚάρτεν διάβασε το βιβλίο της Τζέιν Χόκινγκ και ενθουσιάστηκε με την «…υπέροχη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο πολύ έντονα και ευφυή μυαλά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσο τους φυσικούς περιορισμούς της ασθένειας όσο και τη δόξα που ήρθε στη ζωή τους. Με την πάροδο των δεκαετιών η αγάπη τους εξελίχτηκε και πήρε μια ανορθόδοξη τροπή προκειμένου να επιβιώσει. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης χωρίς προηγούμενο. […]

Η Τζέιν έκανε κάτι μοναδικό. Επέλεξε να παντρευτεί τον Στίβεν και να συμπορευτεί μαζί του. Αυτό ήταν  καθοριστικό για τον Στίβεν, καθώς, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, ζούσε σε μια μαύρη τρύπα εκείνη την περίοδο. Μόλις ξεκινούσε τη ζωή του και ενημερώνεται πως αυτή θα λήξει πολύ σύντομα. Παρά τις όποιες αμφιβολίες, με την Τζέιν ξεκίνησαν έναν χαρούμενο και αισιόδοξο γάμο. Με τη βοήθεια της Τζέιν ξεπέρασε την κατάθλιψή του και, έχοντας τη δαμόκλειο σπάθη του θανάτου από πάνω του, έβαλε τα δυνατά του να επιταχύνει τις πνευματικές του διεργασίες. Πολύ σύντομα εξελίχθηκε ως αστροφυσικός. Στην ταινία βλέπουμε την αντίστροφη πορεία που ακολουθεί η διανοητική του εκτόξευση σε σχέση με τη φυσική του κατάρρευση.»

Η παραγωγός Λίσα Μπράις σχολιάζει «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν φανταστεί πώς είναι ο Στίβεν Χόκινγκ στην προσωπική του ζωή, πολλώ δε μάλλον ότι κάποτε περπατούσε και μιλούσε και πως είναι πατέρας. Κοιτώντας τη ζωή του βαθύτερα ανακαλύπτεις πως είναι πατέρας, σύζυγος, και αιώνια οπτιμιστής. Αλλά, για μένα, το πιο δυνατό στοιχείο της ιστορίας είναι πως δε θα τα είχε καταφέρει όλα αυτά αν δεν είχε μια σύντροφο σαν την Τζέιν.» Και συνεχίζει «Κανείς δεν έχει ζήσει όσα έζησαν οι Χόκινγκ ως ζευγάρι. Μιλάμε για δύο νέους ανθρώπους που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, πολλά υποσχόμενοι, όταν ξαφνικά σκάει η τρομερή βόμβα: ο Στίβεν έχει δύο χρόνια ζωής. Μια καταδίκη ενός ανθρώπου σε ηλικία μόλις 21 ετών. Και αντί να τα παρατήσουν, επιλέγουν να αντιμετωπίσουν μαζί μια σχεδόν αδύνατη ζωή. Και τούτο την καθιστά μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών. […] Η σχέση του Στίβεν και της Τζέιν (όπως αποτυπώνεται στην ταινία) διαπερνά μια περίοδο 25 ετών και τους βλέπουμε να καταφέρνουν πράγματα που πολλοί αρτιμελείς δεν μπορούν καν να φανταστούν. Είναι κάτι μοναδικό.»

Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου οι παραγωγοί να αποκτήσουν τα δικαιώματα και την άδεια της Τζέιν και του Στίβεν ώστε η ιστορία αγάπης τους να γίνει ταινία. «Και μόνο το γεγονός πως είχαν ένα γάμο που κράτησε δεκαετίες είναι ένας θρίαμβος. Και οι δυο τους μας αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα αρκεί να το αποφασίσουν. Γράφοντας το σενάριο, έπρεπε να φωτίσουμε την απόγνωση που δικαιολογημένα ένιωθαν κάποιες στιγμές. Η ταινία είναι ένας ύμνος για τον Στίβεν, αλλά δεν προσπαθεί να τον αναγάγει σε μύθο. Αποτυπώνει τα πολύ έντονα άσχημα συναισθήματά του για την απώλεια των φυσικών του δυνάμεων καθώς και τα πάνω-κάτω του γάμου τους.» επισημαίνει ο ΜακΚάρτεν.

Για τη σκηνοθεσία αυτής της φιλόδοξης, ανθρώπινης ιστορίας αγάπης επιλέχτηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζέιμς Μαρς, καθώς έχει αποδείξει πως μπορεί να κατανοεί συναισθηματικά και να συναισθάνεται αληθινούς ανθρώπους και αυτό να το αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη. Και αυτήν ακριβώς την ευαισθησία απαιτούσε η ταινία αυτή.

Η επιλογή του κατάλληλου ηθοποιού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Στίβεν Χόκινγκ ήταν μια καίρια απόφαση, δεδομένου πως μιλάμε για ένα πολύ δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο. Σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να βρουν έναν ηθοποιό που να μπορεί πολύ εύκολα, μέσα στην ημέρα, να περνά από το νεαρό Χόκινγκ που περπατά και μιλά σε εκείνον που σταδιακά χάνει τους μύες του και καταλήγει σε αναπηρικό καροτσάκι. «Όποιος έπαιζε αυτόν το ρόλο θα έπρεπε να κάνει τρελή προετοιμασία. Και θα έπρεπε να πείσει και όλους όσοι τον γνωρίζουν τον Στίβεν, δηλαδή όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. Και το πρόσωπο του Έντι Ρέντμεϊν συγκέντρωνε τα πάντα.

Σχολιάζει ο ηθοποιός «Όταν διάβασα το σενάριο με άφησε έκπληκτο το τι είχε περάσει αυτός ο άνθρωπος και τι είχε κατορθώσει από το 1963. Είναι από τις πιο εμπνευσμένες ιστορίες που έχω διαβάσει. Ο Στίβεν Χόκινγκ ενσαρκώνει την ελπίδα. Αλλά η ταινία αφορά και στον άνθρωπο πίσω από το είδωλο. Όταν τον συναντάμε είναι 21, γεμάτος ζωή. Παρά τα όσα βιώνει συνεχίζει να αγωνίζεται και να ζει, κλείνοντας το μάτι στη ζωή. Έχει ευφυΐα, θέληση, σοφία και πείσμα. Με τη γυναίκα του, ήταν διαφορετικοί άνθρωποι που συμπλήρωνε ο ένας τον άλλον, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Αυτό κι αν είναι ρομαντικό! » Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε ο ηθοποιός στον τρόπο που όφειλε να κινεί τα φρύδια (πράγμα που σήμαινε πολύμηνες πρόβες), καθώς ο Χόκινγκ χρησιμοποιεί ελάχιστους μύες για να επικοινωνεί και ο Ρέντμεϊν έπρεπε να μάθει ακριβώς πώς να απομονώνει τους μύες του προσώπου του. Στο πλευρό του, η αφρόκρεμα των ειδικών ανέλαβε να τον εκπαιδεύσει, ενώ ειδικοί στη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα γιατροί του εξήγησαν ακριβώς τα συμπτώματα και την εξέλιξη της ασθένειας.

Στο ρόλο της Τζέιν βρίσκουμε τη Φελίσιτι Τζόουνς. Σχολιάζει η ηθοποιός «Είναι κάποια που ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Αφιέρωσε τη ζωή της στον Στίβεν, αλλά κάποια στιγμή θέλησε να διεκδικήσει και τη δική της υπόσταση ως ανεξάρτητος άνθρωπος. Ήθελε να είναι μια ξεχωριστή οντότητα γι’ αυτό και συνέχισε τις σπουδές της, ενώ παράλληλα φρόντιζε τον άνθρωπό της και την οικογένειά της. […] Από την αρχή υπήρξε μεταξύ τους έλξη, αλλά υπήρξε και πνευματική χημεία. Υπήρχε υγιής άμιλλα μεταξύ τους, που προκαλούσε καθέναν τους να γίνεται καλύτερος.»

Κι ενώ κάθε γάμος υφίσταται αλλαγές και εξελίσσεται με το χρόνο, ο συγκεκριμένος γάμος είχε τόσες δυσκολίες που, αν ήταν άλλοι, θα είχε λήξει ήδη από τις αρχές του. Κι όμως εκείνοι κατόρθωσαν κι έμειναν πολλά χρόνια μαζί.  Σχολιάζει η Φελίσιτι Τζόουνς «…ενώ ήταν μαζί η Τζέιν γνωρίζει κάποιον άλλο και ο Στίβεν τον καλωσορίζει στο σπιτικό τους. Και όλο αυτό εξελίχτηκε σε μια πολύ ιδιαίτερη και αληθινά δυναμική σχέση μεταξύ τριών ανθρώπων. Η σχέση του Στίβεν και της Τζέιν είχε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Αυτό φαίνεται και όταν, αργότερα, μπαίνει στην ιστορία και η Ιλέιν. Είναι μπερδεμένο, αλλά πολύ ανθρώπινο.» Στο ρόλο του καταλύτη Τζόναθαν βρίσκουμε τον Τσάρλι Κοξ «Είναι ένας καλός άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει το σωστό.». Δεν πρόκειται για ένα χολιγουντιανής κοπής Καλό Τέλος, αλλά είναι καλό τέλος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα γυρίσματα διήρκησαν 48 μέρες κι έλαβαν χώρα σε αληθινές τοποθεσίες.

 

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΤΖΕΪΜΣ ΜΑΡΣ

Γεννήθηκε το 1963.
Ξεκίνησε σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ στο BBC.
Έγινε γνωστός από την cult ταινία Wisconsin Death Trip.
Κέρδισε  Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Man on Wire.
Τελευταία ταινία του ήταν το Shadow Dancer.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤEΣ

ΕΝΤΙ ΡΕΝΤΜΕΪΝ

Γεννήθηκε το 1982 στο Λονδίνο.

Τον πρωτοείδαμε στην τηλεοπτική σειρά The Pillars of the Earth.

Τον θυμόμαστε από την ταινία My Week With Marilyn.

Κέρδισε Τόνι για την ερμηνεία του στην παράσταση Red.

Παλαιότερες ταινίες: Like Minds, The Good Shepherd, Savage Grace, Elizabeth: The Golden Age, The Other Boleyn Girl, Powder Blue, Glorious 39, Black Death, Hick, My Week with Marilyn, Les Miserables.

ΦΕΛΙΣΙΤΙ ΤΖΟΟΥΝΣ

Γεννήθηκε το 1983 στο Μπέρμινχαμ.

Ξεκίνησε την υποκριτική σε ηλικία 11 ετών.

Την θυμόμαστε από την ταινία Like Crazy.

Τελευταία την είδαμε στην ταινία The Amazing Spider-Man 2.

Παλαιότερες ταινίες: Flashbacks of a Fool, Brideshead Revisited, Cemetery junction, Soulboy, The Tempest, Chalet Girl, Hysteria, Breathe In, The Amazing Spider-Man 2.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…