Newsroom

Newsroom

Στη δημιουργία γενιάς υπερηλίκων με το σώμα 50άρηδων στοχεύουν βρετανοί επιστήμονες

Έτοιμοι να δημιουργήσουν μια γενιά υπερηλίκων με το σώμα 50άρηδων είναι βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα διαθέσουν 55 εκατομμύρια ευρώ για να τροφοδοτήσουν συνταξιούχους με νεανικούς ιστούς καλλιεργημένους από κύτταρα και μακράς διαρκείας εμφυτεύματα!

penintaeton

Έτοιμοι να δημιουργήσουν μια γενιά υπερηλίκων με το σώμα 50άρηδων είναι βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα διαθέσουν 55 εκατομμύρια ευρώ για να τροφοδοτήσουν συνταξιούχους με νεανικούς ιστούς καλλιεργημένους από κύτταρα και μακράς διαρκείας εμφυτεύματα!

Το πρόγραμμα αρχίζει στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και οι ερευνητές θεωρούν πως αυτό που ετοιμάζουν είναι μια ρεαλιστική δυνατότητα και όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, θα αρχίσουν με νέα ισχία, γόνατα και βαλβίδες καρδιάς, αλλά ευελπιστούν ότι τελικά η επιστήμη θα φτάσει στο σημείο να μπορεί να αναδομήσει τα περισσότερα τμήματα του σώματος που γερνάνε μαζί μας! Ήδη το Ίδρυμα Ιατρικής & Βιολογικής Μηχανικής του πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει ένα μόσχευμα ισχίου το οποίο πιστεύεται ότι θα διαρκεί για μια ολόκληρη ζωή, αντί για τα 20 το πολύ χρόνια που αντέχουν τα υπάρχοντα τεχνητά ισχία.

Το μόσχευμα, που διαθέτει ένα «κύπελλο» από ανθεκτικό κράμα κοβαλτίου και χρωμίου που τοποθετείται στην πύελο και μία κεραμική κεφαλή που τοποθετείται στο μηριαίο οστό, πιστεύεται ότι εύκολα αντέχει τα 100 εκατομμύρια βήματα που πρέπει να κάνει ένας 50χρονος για να γιορτάσει τα 100 του γενέθλια, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζων Φίσερ. Εν τω μεταξύ, η συνάδελφός του καθηγήτρια Αϊλήν Ίνγκαμ και οι συνεργάτες της έχουν επινοήσει έναν μοναδικό τρόπο για να βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να αναγεννάται.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ιστούς και όργανα από υγιείς δότες (είτε έναν εθελοντή είτε ένα κατάλληλο ζώο, όπως οι χοίροι), τους αφαιρούν τα κύτταρα με την βοήθεια ενός κοκτέιλ ενζύμων και «καθαριστικών» και στη συνέχεια μεταμοσχεύουν στον άνθρωπο τον εναπομείναντα αδρανή «σκελετό» του ιστού ή του οργάνου. Δίχως κύτταρα, ο «σκελετός» αυτός δεν απορρίπτεται, ενώ μόλις ο οργανισμός διαπιστώσει την ύπαρξή του, ενεργοποιείται για να τον γεμίσει με κύτταρα! Προς το παρόν, με την τεχνική αυτή έχουν κατορθώσει να φτιάξουν απολύτως λειτουργικές καρδιακές βαλβίδες, λαμβάνοντας υγιείς βαλβίδες από ζώα.

Μελέτες σε ζώα και σε 40 ασθενείς στη Βραζιλία είχαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, κατά την δρα Ίνγκαμ. Οι επιστήμονες του Ληντς έχουν πάρει τις σχετικές άδειες για να χρησιμοποιήσουν την τεχνική τους σε κάθε είδους ανθρώπινο ιστό που δωρίζεται – και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη αναζητά τρόπο για να την χρησιμοποιήσει σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα. «Η εξέλιξη της επιστήμης θα μας οδηγήσει τελικά στο να μην χρειαζόμαστε πια δωρητές οργάνων», λέει η καθηγήτρια Κριστίνα Ντόυλ από την ιατρική εταιρεία XenoMedical που αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες. «Αυτό όμως δεν θα συμβεί σε μία μέρα. Για να μπορέσει η νέα τεχνολογία να αντικαταστήσει όλους τους ιστούς που δωρίζονται σήμερα, θα χρειασθούν 30 έως 50 χρόνια, καθώς κάθε ιστός και όργανο θα πρέπει να σχεδιάζεται και να δοκιμάζεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά».

Η δρ Ντόυλ προσθέτει ότι και άλλες ερευνητικές ομάδες μελετούν ανάλογες αναγεννητικές θεραπείες, αλλά με ιστούς και όργανα που αναπτύσσονται εξ ολοκλήρου εκτός ανθρώπινου σώματος. Και αυτές όμως έχουν τον ίδιο στόχο: να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα είναι γεροί και δυνατοί στη δεύτερη 50ετία της ζωής τους, όπως ήταν και στην πρώτη. Ει μη τι άλλο, είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι τα μισά μωρά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια – και οι επιστήμονες έχουν βαλθεί να τα βοηθήσουν να ζήσουν καλά…

πηγή: tanea.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους