Newsroom

Newsroom

Θα πληρώνουμε 47.462 ευρώ τη μέρα πρόστιμο για τα λύματα!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για ανεπαρκή επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ζητώντας…

lymata

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για ανεπαρκή επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ζητώντας από το Δικαστήριο να επιβάλει εφάπαξ πρόστιμο ύψους 11.514.081 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47.462 ευρώ, έως ότου τηρηθούν οι υποχρεώσεις.
Εν μέσω της κρίσης η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια του ΕΣΠΑ άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ και να καταδικαστεί ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πληρώνοντας υπέρογκα πρόστιμα, επειδή η κατασκευή των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων λιμνάζει εδώ και χρόνια.

Το πρόβλημα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ανατολική Αττική, όπου μολύνουν το περιβάλλον πάνω από 80.000 βόθροι, ενώ λόγω των τοπικών αντιδράσεων και των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί θεωρείται αδύνατον να υλοποιηθούν εντός της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, μέχρι το 2015.

Από το 2007

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι «το Δικαστήριο αποφάνθηκε ήδη τον Οκτώβριο του 2007 ότι η Ελλάδα δεν τηρούσε την υποχρέωσή της όσον αφορά την ορθή επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων, καθώς 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας τους. Εξι χρόνια μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έξι οικισμοί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τα πρότυπα της Ε.Ε.

»Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, το 2007, σημειώθηκε σχετική πρόοδος και 17 από τους οικισμούς που δεν τηρούσαν τα πρότυπα συμμορφώθηκαν. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στους υπόλοιπους έξι οικισμούς».

Ειδικότερα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι «τα κατασκευαστικά έργα σε τρεις οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από την 1η Απριλίου του 2014 στο Μαρκόπουλο, τα τέλη του 2015 στο Κορωπί και τα μέσα του 2017 στη Ν. Μάκρη.

»Εχει αρχίσει η κατασκευή έργου στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, αλλά για δύο άλλους οικισμούς της Αττικής (Αρτέμιδα και Ραφήνα) δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε ποιον χώρο θα κατασκευαστούν οι σχετικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα εν λόγω έργα θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν ολοκληρωθεί το 2015».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τις εξελίξεις που διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα σε έξι οικισμούς (τη Λευκίμμη της Κέρκυρας και σε πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής) σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, στις περιπτώσεις των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καν αφετηρία δρομολόγησης έργων διαχείρισης των αστικών λυμάτων, λόγω της έλλειψης συναίνεσης των τοπικών αρχών».

Μήνυμα

Ταυτοχρόνως το ΥΠΕΚΑ στέλνει αυστηρό μήνυμα στους δήμους που αντιδρούν ότι θα προχωρήσει σε καταλογισμό ευθυνών και περικοπή της χρηματοδότησής τους, αναφέροντας ότι: «Η πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλιτώσει η χώρα την καταδίκη και το επαπειλούμενο πρόστιμο, αλλά, εφ’ όσον καταδικαστεί εκ νέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η εθνική νομοθεσία για τον επιμερισμό των προστίμων».

Στην απόφαση της Ε.Ε. σημειώνεται ότι «η μη επεξεργασία των λυμάτων στους οικισμούς αυτούς συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, καθώς τα ανεπεξέργαστα λύματα μπορεί να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Τα ανεπεξέργαστα λύματα περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο και ο φωσφόρος, τα οποία μπορούν να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον ευνοώντας την υπέρμετρη ανάπτυξη φυκών τα οποία καταπνίγουν τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

»Η κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας ευημερίας της τουριστικής βιομηχανίας, ενός καίριου κλάδου για την ελληνική οικονομία. Εχοντας πλήρη συνείδηση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Επιτροπή πιστεύει ότι, αν δεν γίνουν τώρα οι επενδύσεις αυτές, θα υπάρξει υψηλότερο κόστος για την Ελλάδα στο μέλλον».

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…