Newsroom

Newsroom

Τέσσερα χρόνια, εκατό τεύχη και ένα ευχαριστώ

Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Ή μάλλον εκατό τεύχη, για να μιλάμε με το δικό μας μετρικό σύστημα. Ήταν 24 Απριλίου 2012, όταν το πρώτο τεύχος του HOT DOC βγήκε στα περίπτερα. Μαύρο εξώφυλλο με ένα σχίσιμο κάτω από το οποίο φαίνονταν οι δύο πρωταγωνιστές της μαύρης κατάστασης που μόλις ξεπρόβαλε. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

571c98741dc5243a058b45fb

Του Κώστα Βαξεβάνη

Είχαμε ξενυχτήσει στο τυπογραφείο και παρακολουθούσαμε τους κυλίνδρους των τυπογραφικών μηχανών να τρέχουν για να καταλήξουν τελικώς σε ένα τεύχος που πιάσαμε στα χέρια μας σα να ήταν παιδί μας. Και ήταν παιδί μας.

Ανυποψίαστοι, ρομαντικοί, με άγνοια κινδύνου, αγνοούσαμε πως μόλις είχαμε δημιουργήσει μια ανατροπή για το πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Αλλά περισσότερο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτά που έπρεπε να υπομείνουμε και να αντέξουμε για να επιβεβαιώσουμε το σύνθημα του περιοδικού “η αλήθεια όπως είναι, η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι”.

Δεν είχαμε κεφάλαια, δεν είχαμε κρυμμένες δυνάμεις από πίσω, δεν είχαμε δάνεια και ούτε φυσικά καμιά γραμμή. Το κεφάλαιό μας άγγιζε μετά βίας τα 5.500 ευρώ, όσο να πληρωθεί το μισό χαρτί για την εκτύπωσή μας. Η γραμμή διαμορφώθηκε στην πορεία. Γιατί υπήρχε γραμμή αν και δεν ήταν αυτή που προσπαθούν να μας χρεώσουν. Ήταν η γραμμή της ανυποχώρητης σύγκρουσης με τη βρωμιά, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αν αυτή η επιλογή μας έκανε κατά καιρούς να συμβαδίσουμε στα μάτια κάποιων με συγκεκριμένους ανθρώπους ή επιλογές, αυτό δεν ήταν αρχική πρόθεση αλλά αποτέλεσμα της ζωής.

Δεν πιστεύουμε στην πλαδαρή δημοσιογραφία, ούτε στη δημοσιογραφία των γραφείων τύπων και της υποκρισίας. Πιστεύουμε στη δημοσιογραφία με άποψη και αλήθεια. Την αλήθεια του ρεπορτάζ και την άποψη από την τριβή μαζί του.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια έχουμε αποκαλύψει πάνω από 500 σκάνδαλα. Με έγγραφα και ντοκουμέντα. Με αδιάψευστα στοιχεία και πλήρη στοιχειοθέτηση. Η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ ήταν μία μόνο πλευρά των αποκαλύψεων που άλλαξε την πολιτική κατάσταση και εξέθεσε το σύστημα της διαπλοκής. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ή τα 100 τεύχη (τα συμπληρώνουμε την Πέμπτη) υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Επιθέσεις, συκοφαντίες, μηνύσεις, προσπάθεια δολοφονίας της προσωπικότητάς μας, ακόμη και φυσικής εξόντωσης. Αυτή όμως είναι η δουλειά του δημοσιογράφου. Δεν θα τα μαθαίνατε ποτέ αν δεν ήμασταν αναγκασμένοι να δημοσιοποιούμε μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο προστασίας παρά μόνο το κοινό μας.

Σήμερα τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου καταρρέουν. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο υπερδανεισμός και το ότι οι εφημερίδες παγκοσμίως πεθαίνουν. Ο βασικός λόγος είναι ότι αυτός ο Τύπος δεν είχε λόγο να υπάρχει. Δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση, ούτε τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που κάτι τύποι αυτού του τύπου και του Τύπου, όπως ο Πρετεντέρης προσπαθούν να εμφανίσουν το HOT DOC ως ένα περιθωριακό περιοδικό. Διαφορετικά πρέπει να κάνουν την παραδοχή πως αυτοί είναι πλέον το περιθώριο της κοινωνίας.

Όταν το HOT DOC ανδρώθηκε και ισχυροποιήθηκε, έπαψαν να μιλούν για περιθώριο. Προσπάθησαν να το απαξιώσουν. Να το εμφανίσουν ως βραχίονα συμφερόντων, των αντίθετων από αυτά που χτυπούσαμε κάθε φορά. Αλλά επειδή δεν αφήσαμε κανένα να μην τον χτυπήσουμε, το επιχείρημά τους έπεσε στο κενό. Στη συνέχεια εμφάνισαν το HOT DOC ως παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ. Στα social media, μερικές εκατοντάδες τρολς , ρωτάνε κάθε μέρα δήθεν με αγωνία αγανακτισμένου πολίτη «αφήστε τα παλιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκάνδαλα»; Η απάντηση είναι δημόσια: φέρτε όποιο σκάνδαλο έχετε και εμείς θα το βγάλουμε, αρκεί να είναι στοιχειοθετημένο. Γιατί εμείς δεν έχουμε μάρτυρες γάτες Ιμαλαίων ούτε τα ποντίκια της διαπλοκής,αλλά επώνυμες πηγές και έγγραφα.

Η ουσία είναι πως το HOT DOC , υπάρχει την ώρα που αυτοί καταρρέουν. Χωρίς θαλασσοδάνεια, χωρίς χρήμα κάτω από το τραπέζι, χωρίς συμβόλαια με χρηματοδότες. Μόνο με τον κόσμο που φανατικά το ανασύρει κάθε δεύτερη Πέμπτη κάτω από το σωρό δεκάδων περιοδικών του νεο-λαιφσταιλ γιατί πιστεύει πως αξίζουμε μια άλλη Ελλάδα.

Tο πρώτο τεύχος του HOT DOC στο τυπογραφείο  


Σε αυτό τον κόσμο χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και τον απεριόριστο σεβασμό μας, γιατί αντέχει, έχει αξιοπρέπεια και παλεύει ακόμη και με τον εαυτό του πολλές φορές.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής ασπάστηκα ρήσεις μεγάλων θεωρητικών και φιλοσόφων κυρίως της Αριστεράς. Στην τετράχρονη πορεία του HOT DOC οδηγός ωστόσο ήταν δύο τσιτάτα. Το ένα είναι του Γκάντι με τον οποίο με χωρίζει ωστόσο φιλοσοφικό χάσμα: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς»

Το άλλο είναι του Καμύ: «Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία, να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σε αυτό που σε συνθλίβει». Αυτό το δεύτερο το φέρνω συχνά στο μυαλό μου για να εξηγήσω συμπεριφορές ανθρώπων και κυρίως συναδέλφων μου που έπρεπε να είναι σε άλλη όχθη και να μιλάνε για άλλα πράγματα αντί να μας βρίζουν. Όχι δεν είναι όλοι πουλημένοι, υπάρχουν και οι μικρόψυχοι.

Ξέρουμε πως την ιστορία, παρά όσα θέλουμε να πιστεύουμε, δεν την αλλάζουν οι πλειοψηφίες αλλά οι μειοψηφίες.Απλώς οι πλειοψηφίες μπορεί να συνυπογράψουν, με ασφάλεια ίσως αυτές τις μεταβολές. Χαιρόμαστε που αποτελούμε τη μειοψηφία που προσπαθεί να αλλάξει το σάπιο μιντιακό σύστημα και την κοινωνία. Μόνοι μας επιλέξαμε αυτό το δρόμο, γιατί είναι ο δρόμος της δημοσιογραφίας. Αν συμμετείχαν περισσότεροι θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Το βασικό όμως είναι ότι συμμέχετε εσείς. Γι αυτό, σε όλα αυτά τα μεγάλα νούμερα των χρόνων ή των τευχών και των επιτυχιών σημασία έχει το ένα ευχαριστώ που σας χρωστάμε.

Ευχαριστούμε

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους