Newsroom

Newsroom

Το τέλος της ποτοαπαγόρευσης έφερε… γλέντι (ΦΩΤΟ)

1920 έως το 1933

prohibition demonstration

Η περίοδος από το 1920 έως το 1933 στις ΗΠΑ, όταν κηρύχθηκε παράνομη με συνταγματική πρόνοια η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών, έμεινε γνωστή ως περίοδος ποτοαπαγόρευσης. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να τη συνδέσουν με την εγκληματικότητα, την ανηθικότητα και τις “απρεπείς” συμπεριφορές. Aπό τον  Ά Παγκόσμιο Πόλεμο η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την παραγωγή οινοπνεύματος προκειμένου τα σιτηρά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνόμευση ήταν δύσκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα παράνομα αποστακτήρια και μπαρ. Τα σημεία πώλησης έφθασαν τα 30.000, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την προ Ποτοαπαγόρευσης εποχή.

Τελικά η βιομηχανία ποτών αξιολογήθηκε ως μία σημαντική πηγή εσόδων που δεν μπορούσε να χαθεί, η εγκληματικότητα εμφάνιζε έτσι και αλλιώς ανοδικές τάσεις και στις 5 Δεκεμβρίου του 1933 τελείωσε και επίσημα η ποταπαγόρευση στις ΗΠΑ. Μεγάλες ήταν οι δημοσιονομικές απώλειες, καθώς η φορολόγηση του αλκοόλ έφερνε «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία. Υπολογίστηκε ότι το κράτος έχανε κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια δολάρια από τη φορολογία του αλκοόλ. Το Μισισιπί ήταν η τελευταία πολιτεία που νομιμοποίησε και πάλι το αλκοόλ το 1966.

Δείτε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό με τους πανηγυρισμούς που ξέσπασαν μετά την επίσημη κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης. 

Στο Σικάγο…

ποτοαπαγόρευση

Στις πλατείες της Νέας Υόρκης

ποτοαπαγόρευση

Διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη το 1925

ποτοαπαγόρευση

Μπύρες μέχρι τον… ουρανό από εργάτες το1929

ποτοαπαγόρευση

 

Εγκεκριμένη… άδεια για πώληση αλκόολ

ποτοαπαγόρευση

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…