Newsroom

Newsroom

Το τελευταίο άρθρο του Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post

Οι παρατηρήσεις του Σαουδάραβα δημοσιογράφου για την ελευθερία στον αραβικό κόσμο

khashoggi 1

Το τελευταίο άρθρο που έστειλε ο Τζαμάλ Κασόγκι τη μέρα που εξαφανίστηκε δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, για τον οποίο εκφράζονται φόβοι ότι δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει η αρχισυντάκτρια των άρθρων γνώμης στην Washington Post, Κάρεν Άτια. Η εφημερίδα δεν είχε δημοσιεύσει το άρθρο μέχρι σήμερα, καθώς ήλπιζε πως ο Κασόγκι θα επέστρεφε. “Τώρα πρέπει να το αποδεχθώ: Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”, σημειώνει η Άτια, εκφράζοντας την “αιώνια ευγνωμοσύνη” της για το γεγονός ότι ο Κασόγκι επέλεξε την Washington Post ως το τελευταίο δημοσιογραφικό του “σπίτι” πριν από ένα χρόνο και υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος στο τελευταίο του άρθρο αναφέρεται στην ελευθερία στον αραβικό κόσμο, σχολιάζοντας: “Μία ελευθερία για την οποία απ’ ό,τι φαίνεται έδωσε τη ζωή του”.

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο Κασόγκι αναφέρεται στην έκθεση του Freedom House για την ελευθερία στον κόσμο το 2018, σύμφωνα με την οποία μόνο μία χώρα του αραβικού κόσμου κατατάσσεται ως “ελεύθερη”, η Τυνησία, με τρεις ακόμα χώρες (Ιορδανία, Μαρόκο και Κουβέιτ) να χαρακτηρίζονται “εν μέρει ελεύθερες” και όλες τις υπόλοιπες “όχι ελεύθερες”.

“Ως αποτέλεσμα, οι Άραβες που ζουν σε αυτές τις χώρες είτε δεν είναι πληροφορημένοι, είτε παραπληροφορούνται. Είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν επαρκώς, πόσω μάλλον να συζητήσουν δημοσίως, ζητήματα που αφορούν στην περιοχή και στις καθημερινές τους ζωές. Ένα κρατικό αφήγημα κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα, και παρότι πολλοί δεν το πιστεύουν, μία μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού πέφτει θύμα αυτού του ψευδούς αφηγήματος. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει”, αναφέρει ο Κασόγκι, παρατηρώντας πως οι προσδοκίες για περισσότερη ελευθερία στον αραβικό κόσμο μετά την “Αραβική Άνοιξη” του 2011 δεν επιβεβαιώθηκαν.

Επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου εμποδίζουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των πληροφοριών, ενώ κάνει αναφορά σε έναν Σαουδάραβα συγγραφέα, τον Σάλεχ αλ Σέχι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για σχόλια κατά της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

“Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει ένα δικό του Σιδηρούν Παραπέτασμα, που έχει επιβληθεί όχι από το εξωτερικό, αλλά από εσωτερικές δυνάμεις που παλεύουν για την εξουσία”, σημειώνει ο Κασόγκι, καταλήγοντας:

“Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μία σύγχρονη εκδοχή των παλιών διακρατικών ΜΜΕ, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για διεθνή γεγονότα. Ακόμα πιο σημαντικό, πρέπει να παράσχουμε μία πλατφόρμα για τις αραβικές φωνές. Υποφέρουμε από τη φτώχεια, την κακοδιαχείριση και την κακή παιδεία. Μέσω της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου διεθνούς φόρουμ, απομονωμένου από την επιρροή των εθνικιστικών κυβερνήσεων που σπέρνουν μίσος μέσω της προπαγάνδας, οι απλοί άνθρωποι στον αραβικό κόσμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα των κοινωνιών τους”.