Newsroom

Newsroom

Τελεσίγραφο Ερντογάν στο Βόρειο Ιράκ

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία για το δημοψήφισμα των Κούρδων.

59c6103b1dc524270e8b4567

«Η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματα της που απορρέουν από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες σε περίπτωση που η Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ διεξάγει το δημοψήφισμα παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις», υπογράμμισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Έπειτα από την 3ωρη συνεδρίασή του χθες το βράδυ υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται επίσης ότι «δεν είναι νόμιμη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ και της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Το υπουργικό συμβούλιο κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά, το οποίο τελείωσε στις 23.40 τη νύχτα. Ουσιαστικά δεν ανακοίνωσε καμία απόφαση εναντίον του βόρειου Ιράκ, αλλά προειδοποίησε και πάλι…

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, κάλεσε για τελευταία φορά -όπως είπε- την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση να ‘λογικευτεί’ και να ακυρώσει το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ευθεία απειλή στην ασφάλεια της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Η τουρκική κυβέρνηση -είπε- έλαβε τις αποφάσεις και θα τις ανακοινώσει όταν θα κρίνει σκόπιμο.

Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, όπως της Λωζάνης και της Άγκυρας-Ιράκ το 1946. 

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…