Newsroom

Newsroom

Ταχίνι το θρεπτικό!

Τι είναι όμως το ταχίνι και γιατί έχει τόσες πολλές θερμίδες;

tahini

Το ταχίνι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, με ανεκτίμητη θρεπτική αξία. Τι είναι όμως το ταχίνι και γιατί έχει τόσες πολλές θερμίδες;

Είναι ένα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Οι σπόροι περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης, ξήρανσης και πολτοποίησης, δημιουργώντας αυτή την ελαιώδη κρέμα.Το ταχίνι καταφέρνει και συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. 

Καταρχάς, αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας. Θα μπορούσε να γίνει υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά.

Τέλος, είναι άριστη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων(ω3 και ω6). Το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμιδικής του αξίας προέρχεται από τα λιπαρά του, γι’ αυτό και μία πολύ μικρή ποσότητα αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, δηλαδή θερμίδων.

Ταιριάζει και αναμιγνύεται υπέροχα, τόσο με το μέλι, το κακάο ή τη σοκολάτα, όσο και με το λεμόνι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα όσπρια και τις σαλάτες. Τα αποτελέσματα είναι κρεμώδη και σούπερ γευστικά- το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο,  ντρέσινγκ για σαλάτες και λαχανικά, πικάντικα ντιπ, αλλά και ταχινόμελο αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί.
Αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χαλβά και νηστίσιμων αρτοσκευασμάτων, όπως οι ταχινόπιτες, το ταχινόψωμο, τα ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ. 

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή νηστίσιμης καρυδόπιτας , σε κρέμες (βλέπε μους σοκολάτα με ταχίνι), στην παρασκευή γλυκών (βλέπε κορμός με χαλβά από ταχίνι) και στην παρασκευή παγωτού.

Αυτό το ήξερες;

Το ταχίνι πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό και σκιερό. Κατά τη διάρκεια αποθήκευσής του, το σησαμέλαιο διαχωρίζεται και ανεβαίνει στην επιφάνεια του ταχινιού. Η διαδικασία αυτή είναι ένα φυσικό φαινόμενο και αρκεί να το ανακατέψουμε πολύ καλά, πριν το χρησιμοποιήσουμε πάλι, ώστε να πετύχουμε και πάλι την ομογενοποίησή του.

Πηγή: Νηστικό Αρκούδι (http://bit.ly/1dHRkIM)

 

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…