Newsroom

Newsroom

Τα συμπτώματα του εθισμού στο ίντερνετ είναι όμοια με του εθισμού στα ναρκωτικά

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό το ίντερνετ εκδηλώνουν συμπτώματα όμοια με τα άτομα που…

internet 0

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό το ίντερνετ εκδηλώνουν συμπτώματα όμοια με τα άτομα που υποκύπτουν στην κατάχρηση ουσιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το Πανεπιστήμιο Duke και το Ινστιτούτο Εγκεφαλικών Επιστημών Duke πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία ανέλυσαν τη συχνότητα χρήσης του ίντερνετ σε 69 φοιτητές σε περίοδο δύο μηνών.

Οι φοιτητές απάντησαν σε είκοσι ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική χρήση του ίντερνετ. Οι ερωτήσεις εστίαζαν σε χαρακτηριστικά εθισμού, όπως η απομόνωση, η εσωστρέφεια, η ανοχή κ.α.

Οι ερευνητές είχαν διαχωρίσει τις υποκατηγορίες χρήσης του ίντερνετ, περιλαμβάνοντας τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα και το κατέβασμα αρχείων.

Οι φοιτητές που χρησιμοποιούσαν το ίντερνετ κυρίως για κοινωνική δικτύωση είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες, ενώ όσοι αφιέρωναν χρόνο στο διαδίκτυο για παιχνίδια και περιήγηση είχαν υψηλότερες βαθμολογίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα διαδικτυακά παιχνίδια σχετίζονται άμεσα με την εσωστρέφεια, την απώλεια ελέγχου και το στερητικό σύνδρομο.

Οι πιο κοινωνικά απομονωμένοι φοιτητές φάνηκε να περνούν κατά 25% περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, ενώ τα άτομα που εκδήλωναν συμπτώματα στέρησης ενδιαφέρονταν κατά 60% περισσότερο στην αναζήτηση και τη λήψη αρχείων.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η υπερβολική χρήση του ίντερνετ οδηγεί σε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου όμοιες με αυτές που προκαλεί ο εθισμός στα ναρκωτικά. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως οι αρνητικές συνέπειες του ίντερνετ μπορεί να είναι υποτιμημένες και πως πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.
onmed.gr

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…