Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Έφτασε λίγο πριν από τη 1.30 μμ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 5η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

5a1828941dc52404778b458d

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής προερχόμενος από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μόλις έφτασε κάθισε δίπλα στην Καγκελάριο της Γερμανίας και στα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν η κ. Μέρκελ τον συνεχάρη για τα δύο Βραβεία που έλαβε κατά την παραμονή του στο Παρίσι, το Βραβείο Πολιτικού Σθένους από την πολιτική Επιθεώρηση Politique Internationale και το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Εταιρική Σχέση, για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι στηρίζει τις προσπάθειες για ενίσχυση του κράτους δικαίου, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και σύγκλιση τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, καθώς και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων. Επίσης, συζήτησαν το θέμα της εκπόνησης ενός πενταετούς σχεδίου κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε πολύ θερμό κλίμα.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης και στην πορεία προς τη τρίτη αξιολόγηση και εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η βεβαιότητα για άμεση ολοκλήρωσή της καθώς και η κοινή βούληση για επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μάρτιν Σουλτς

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο για το αεροδρόμιο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο Γερμανός ηγέτης τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από κατάρρευση συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ CDU, FDP, και Οικολόγων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, εν’ όψει μάλιστα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές στην Ευρωζώνη, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μα ευκαιρία που δε πρέπει να χαθεί…», φέρεται να του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…