Τα σχέδια του Σουλτς για να βγάλει από την μέση την Μέρκελ

Τα ηνία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα αναλάβει επισήμως το μεσημέρι, στο έκτακτο συνέδριο του SPD, ο υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιό του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

58ce4fb91dc52482568b4612

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σουλτς μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από το 90% των ψήφων στο συνέδριο ή ακόμη και να πλησιάσει το ιστορικό ρεκόρ του 99,71% που είχε επιτευχθεί το 1948. Τον Δεκέμβριο 2015, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε συγκεντρώσει το 74,3%.

Ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη Ιανουαρίου που ορίσθηκε υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Άγγελα Μέρκελ θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία για τους συντηρητικούς.

Προηγουμένως θα διεξαχθούν τρεις περιφερειακές ψηφοφορίες που έχουν χαρακτήρα δοκιμασίας, με πρώτες τις εκλογές στο μικρό περιφερειακό κρατίδιο Σάαρλαντ (δυτική Γερμανία) σε μια εβδομάδα, όπου οι σοσιαλδημοκράτες απειλούν την CDU της Μέρκελ.

Καθώς στις δημοσκοπήσεις έρχεται στήθος με στήθος με την Μέρκελ, ο Σουλτς δεν κρύβει τη φιλοδοξία να γίνει καγκελάριος και να κάνει το SPD «την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας».

Η Μέρκελ από την πλευρά της, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, εμφανίζεται ψύχραιμη μπροστά στις φιλοδοξίες του αντιπάλου της: «Ο ανταγωνισμός τονώνει τα πράγματα», είπε την Παρασκευή στην περιφερειακή εφημερίδα Saarbruecker Zeitung. Μέλος του περιβάλλοντός της εξομολογήθηκε πάντως σε ιδιωτική συζήτηση: «η κατάσταση είναι δύσκολη».

Το ενδεχόμενο εκθρόνισης της Μέρκελ από την καγκελαρία φαινόταν αδιανόητη πριν από μόλις λίγους μήνες, όταν το SPD, ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό που είχαν δημιουργήσει οι συντηρητικοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σερνόταν συγκεντρώνοντας το 20% στην πρόθεση ψήφου.

Όμως η απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να διεδεχθεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άλλαξε τα δεδομένα. Γνωστός για το ρητορικό ταλέντο του, ο Μάρτιν Σουλτς έχει περάσει το κύριο μέρος της σταδιοδρομίας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είχε μέχρι τώρα λάβει κάποια σημαντική εντολή στη Εξαιτίας αυτού δεν είχε χρειαστεί να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική, που ασκείτο από έναν συνασπισμό στον οποίο μετείχε το κόμμα του.

Η ασυνήθιστη διαδρομή του και η λαϊκή προέλευσή του -πρώην αλκοολικός, πρώην βιβλιοπώλης που δεν είχε περάσει τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση- σε συνδυασμό με έναν πολύ αριστερό λόγο, του προσφέρει μια λαϊκή αίγλη.

«Η πρόθεσή μου να ασκώ πολιτικές που καθιστούν τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά λίγο καλύτερες, βρίσκει προφανώς πολλή υποστήριξη», είπε αυτή την εβδομάδα ο άνθρωπος που θέλει να τροποποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο διάστημα από το 2003 έως το 2005.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούσαν μέχρι τώρα ένα τοτέμ του SPD και συνδύαζαν μείωση των επιδομάτων και αύξηση της πίεσης επί των ανέργων να ξαναβρούν δουλειά. Μπορεί να επέτρεψαν στη Γερμανία να μειώσει την ανεργία της σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, όμως δημιούργησαν επίσης μια γενιά «φτωχών εργαζομένων» με επισφαλή απασχόληση.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς έχει πλέον αποκαλύψει μερικά από τα μέτρα που εξετάζει να πάρει: επιδόματα ανεργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περισσότερες εγγυημένες συντάξεις, σχεδόν κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου προς όφελος των συμβάσεων αόριστου χρόνου. Πρόκειται για μια πορεία προς τα αριστερά, για την οποία ο γερμανικός Τύπος του έχει ήδη δώσει το προσωνύμιο «ο Ρομπέν των Δασών του SPD».

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…