Newsroom

Newsroom

Τα σκυλιά μας χαρίζουν… φυσική κατάσταση και νεότητα

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί τελικά να είναι και ελιξίριο νεότητας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία. Σε μελέτη που…

small dog playing

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί τελικά να είναι και ελιξίριο νεότητας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 547 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι ήσαν ιδιοκτήτες σκύλων είχαν φυσική κατάσταση εφάμιλλη με αυτήν πολύ νεότερών τους ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, «η φυσική τους κατάσταση ήταν 10 χρόνια νεώτερη απ’ ό,τι η βιολογική τους ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζικιάνγκ Φενγκ, λέκτορας στη Σχολή Γεωγραφίας & Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου StAndrews.

«Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα ζήσουν δέκα χρόνια περισσότερο», έσπευσε να διευκρινίσει. «Το σίγουρο όμως είναι ότι η παρουσία του σκύλου τούς ωφελεί σημαντικά και τους ωθεί να κινούνται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έχουν σκύλο στο σπίτι».

Είναι αποδεδειγμένο ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία προφυλάσσει από πολλά σωματικά δεινά (ιδίως από παθήσεις των μυών, των οστών και της καρδιάς), ενώ ταυτοχρόνως κάνει καλό και στην ψυχική υγεία.

Από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PreventiveMedicine», οι 50 ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.

Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να φορούν επί επτά ημέρες μία συσκευή 24ωρης καταγραφής των βημάτων που έκαναν. Επιπλέον, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για την υγεία τους και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια καταγραφής του άγχους και της κατάθλιψης.

Οι γέροντες με σκύλο είχαν πολύ λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ενώ έκαναν 12% περισσότερα βήματα στη διάρκεια κάθε μέρας σε σύγκριση με όσους δεν ήταν ιδιοκτήτες σκύλου.

Πηγή: tanea.gr

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…