Newsroom

Newsroom

Τα πολιτικά κόμματα για το θάνατο του Κώστα Μουρσελά

Με ανακοινώσεις του τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο του Κώστα Μουρσελά

596ba8f21dc524b2538b45f8

Τη θλίψη του για τον Κώστα Μουρσελά εκφράζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος της Τέχνης, αγωνιστής των γραμμάτων και της ζωής. Ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς με το έργο του και την στάση του σημάδεψε και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως ως «φοιτητής της Νομικής το 1951 αντιμετώπισε το έκτακτο στρατοδικείο. Το 1969 απολύθηκε από την Χούντα και αφιερώθηκε στην συγγραφή. Με τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και εκείνος» γνώρισε την πλατιά λαϊκή αποδοχή. Ο Σόλωνκαι Λουκάς, μεσούσης της Χούντας, με την λοξή ματιά τους καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα «του συστήματος» και των βολεμένων της εποχής. Το 1973 γράφει την σπονδυλωτό έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» που παίχτηκε από τον θίασο του Θεάτρου Σάτιρας σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου. Παρ όλη την λογοκρισία που αφαίρεσε σελίδες ολόκληρες από το κείμενο, το έργο ήταν μία ανελέητη κοινωνική και πολιτική σάτιρα που υπερέβαινε την εποχή του».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας, «μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας αισθητικών δοκιμίων αλλά και επιφυλλίδων ο πολυγραφότατος Κώστας Μουρσελάς πλούτισε τα ελληνικά γράμματα… Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του στους οικείους του».

ΝΔ: Άφησε παρακαταθήκη ένα πολύτιμο συγγραφικό έργο

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, για την απώλεια του Κώστα Μουρσελά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Κώστας Μουρσελάς έφυγε αφήνοντας παρακαταθήκη ένα πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο. Ο ελληνικός πολιτισμός έχασε έναν σημαντικό λογοτέχνη, που πάντα κατάφερνε να αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό την κοινωνική πραγματικότητα, και να εμβαθύνει σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο Κώστας Μουρσελάς σφράγισε με τη γραφή του το νέο ελληνικό θέατρο

Στο σημαντικό «ίχνος» που άφησε σε Λογοτεχνία και Θέατρο ο Κώστας Μουρσελάς, αναφέρονται οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: με θλίψη τον αποχαιρετούν, εκείνον που ήταν «ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες. Θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, σφράγισε με τη γραφή του το νέο ελληνικό θέατρο και την πεζογραφία. Το Ελληνικό Θέατρο του οφείλει πολλά. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου θεάτρου, από τις Κρατικές σκηνές, Δημοτικά θέατρα και Θιάσους του εξωτερικού. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό με την τηλεοπτική μεταφορά του έργου του ”Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά” καθώς και με το εμβληματικό ’Εκείνος και Εκείνος’ που ήταν η δική του απάντηση στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και στα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποτάμι: Σ’ ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες

Ο Κώστας Μουρσελάς δεν είναι πια κοντά μας. Ένας σημαντικός συγγραφέας του νεοελληνικού θεάτρου έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων.

Ο Κώστας Μουρσελάς, εκτός από το θέατρο, διακρίθηκε και σαν μυθιστοριογράφος αλλά και σεναριογράφος της τηλεόρασης, αποδεικνύοντας, ότι ο πραγματικός καλλιτέχνης μπορεί να κάνει σημαντική τέχνη σε οποιοδήποτε μέσο κι αν εκφραστεί.

Οι προοδευτικές του ιδέες χαρακτήριζαν πάντα το έργο του ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές, όταν η ελευθερία του λόγου δεν ήταν αυτονόητη. Κώστα Μουρσελά σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες. Καλό ταξίδι.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…