Τα "πάρε-δώσε" του Άδωνη Γεωργιάδη με τις φαρμακοβιομηχανίες αποκάλυψε ο Πολάκης στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε χθες στη Βουλή ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και στον Άδωνη Γεωργιάδη με αφορμή τις αποκαλύψεις του Documento της περασμένης Κυριακής αναφορικά με τις εξυπηρετήσεις του σημερινού αντιπροέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας στις φαρμακοβιομηχανίες.

58cac3791dc52422658b4629

Ο Παύλος Πολάκης παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας όσα αποκάλυψε το Documento και αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τα διαπιστευτήριά του στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εκτοξεύοντας τα κέρδη τους.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις του ΕΟΠΥΥ ο οποίος έκανε λόγο για εκτίναξη της δαπάνης, λίγους μήνες πριν παραδώσει το υπουργείο στον διάδοχό του Μάκη Βορίδη φρόντισε με σειρά νόμων και αποφάσεών του να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης ειδικής χονδρικής τιμής στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). 

Ο κ. Πολάκης ανέλυσε τη διαδικασία που ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγώντας όσα με λεπτομέρειες έχει καταγράψει το Documento και συγκεκριμένα ότι στις 4 Ιουνίου 2014  κ. Γεωργιάδης υπέγραψε απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, με την οποία άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού της λιανικής τιμής των ακριβών φαρμάκων. 

Από αυτή την απόφαση, η οποία είναι πανομοιότυπη με προηγούμενες, έλειπε μία μόλις παράγραφος και συγκεκριμένα αυτή που όριζε ότι για να προκύψει από τη χονδρική τιμή η ΕΧΤ, γίνεται έκπτωση 13%. Έτσι, στη χονδρική τιμή προστίθεται το 2% ως κέρδος του εμπόρου, το κέρδος του φαρμακοποιού και ο ΦΠΑ και βγαίνει η λιανική τιμή.

Από τα στοιχεία τιμών φαρμάκων που υπάρχουν στον ΕΟΦ προκύπτει πως με τον τρόπο αυτό οι λιανικές τιμές είναι κατά πολύ ανεβασμένες, ενώ υπάρχουν ακόμη και φάρμακα που ενώ έχουν πιο χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης, καταλήγουν να πωλούνται πιο ακριβά στη λιανική.

Με αυτή την απόφαση, εξήγησε ο Παύλος Πολάκης, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε το υπουργείο Υγείας στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την εκτόξευση της δαπάνης τον «καθάρισε» στις 18 Αυγούστου 2014. «Έτσι παραδίδετε το τιμόνι του υπουργείου στον κ. Βορίδη» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «όσο και αν προσπαθείτε να το κρύψετε λέγοντας ότι βάλατε rebate. Τα άλλα rebate υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Αυτό το συγκεκριμένο rebate δεν το βάλατε εσείς. Αντιθέτως ήρθε ο κ. Βορίδης στις 18 Αυγούστου γιατί είδε που πάει η δαπάνη και πέρασε το ειδικό rebate των νέων φαρμάκων». 

Παρακολουθήστε το βίντεο από 17:40


Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα