Newsroom

Newsroom

Τα κάνει αόρατα…

Οι παππούδες έλεγαν κάποτε «μην χάσεις ποτέ την ελπίδα σου». Οι νεότεροι λένε «think positive» και η σημερινή πραγματικότητα λέει,…

Οι παππούδες έλεγαν κάποτε «μην χάσεις ποτέ την ελπίδα σου». Οι νεότεροι λένε «think positive» και η σημερινή πραγματικότητα λέει, ότι με όποιο τρόπο και να προσπαθείς τίποτα από τα δυο δεν καταφέρνεις.

Είναι τρομερό, αλλά εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι έλληνες είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η Ελλάδα με κάποιο τρόπο, ακόμα και την τελευταία στιγμή θα τα καταφέρει. Νομίζαμε, πως ότι και να συμβεί στην χώρα μας, ακόμα και ο τρίτος παγκόσμιος με πυρηνικά, η βόμβα για κάποιο λόγο θα κάνει γκελ και δεν θα πέσει εντός των γεωγραφικών μας ορίων, ενδεχομένως γιατί είμαστε συμπαθητικοί, ζουμπουρλούδικοι, χαριτωμένοι, κωλόφαρδοι, έξυπνοι, λαμόγια. Είχαμε με λίγα λόγια όλα τα προσόντα όπου μπορούσαμε να μετατρέψουμε τα πάντα υπέρ μας. Είχαμε μια ψευδαίσθηση, ότι όλα τα μπορούμε, ίσως γιατί μας ντόπαραν από το σχολειό με αηδίες ότι οι πρόγονοι μας, ήταν άτρωτοι μάγκες και τα κατάφεραν. Βέβαια χωρίς να εξηγούν στο σχολείο με ποιο τρόπο τα κατάφεραν και κυρίως μετά από πόσα χρόνια τα κατάφερνα και τι επιπτώσεις είχαν όλα αυτά που συνέβησαν στην κουτσουλιά του χάρτη.

Κατά βάθος όταν βλέπουμε τον χάρτη της Ελλάδας και της Αμερικής πολλές φορές μας φαίνονται ίδια τα μεγέθη. Παράλληλα έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να καταφέρουμε με λιγότερη προσπάθεια και κυρίως με καλύτερο αποτέλεσμα τα πάντα σε σύγκριση με όλους τους άλλους ευρωπαίους διότι είμαστε εξυπνότεροι και το DNA μας κάποτε θα ερευνηθεί στην NASA μαζί με των εξωγήινων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπήκαμε μέχρι το λαιμό στα χρέη, για να υψωθεί το εισόδημα των λίγων και για να υψωθεί το ηθικό του πολλών. Του στυλ, «είδες οι έλληνες, ακόμα και την τελευταία στιγμή τα κατάφεραν και έκαναν τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες». Κυκλοφορούσαμε στους Ολυμπιακούς δρόμους και λέγαμε «είδες η Ελλλαδίτσα τα κατάφερε».

Τι κατάφερε όμως κανείς δεν είχε καταλάβει. Το βασικότερο από αυτά που κατάφερε είναι να μην φοράνε οι ταξιτζήδες διχαλωτές σαγιονάρες και εν συνεχεία κατάφερε να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χωρά για 15 μέρες, κατάφερε επίσης να έχει δεκάδες άχρηστες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τέλος να αυξήσει τον τουρισμό της μόνο για εκείνο τον Αύγουστο.

Δηλαδή μια τρυπά στο νερό και εν συνεχεία μια τεράστια μαύρη τρύπα στην οικονομία.

Κάπως έτσι και με εκατοντάδες άλλα παραδείγματα η παραμύθα πήγαινε σύννεφο και εμείς οι υπέρ- άνθρωποι έλληνες κοιμόμασταν ήσυχοι. Ζούσαμε με δανεικά και τα σπίτια γέμισαν πλάσμα τηλεοράσεις, για να μπορούμε να βλέπουμε τα αναλυτικά δελτία ειδήσεων 3D και να νοιώθουμε ότι μπορούμε να γαργαλήσουμε τους παραθυρο-λάγνους την ώρα που μιλάνε.

Παράλληλα ήσυχα κοιμόντουσαν και οι ευρωπαίοι που έστελναν τα πακέτα στην κουτσουλιά του χάρτη ασταμάτητα. Και εμείς νοιώθαμε ότι για κάποιο λόγο ΠΑΛΙ η Ελλάδα που δεν παράγει και δεν εξάγει σχεδόν τίποτα, μπορεί να έχει Cayenne, μεζονέτα με πισινά και να τρώει σολομό για πρωινό, διότι έχει και θρεπτικά συστατικά. Το παξιμάδι πήρε πόδι και στη θέση του ήρθε το ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα .

Δεν θυμόμασταν όμως στην συνέχεια τι έλεγαν οι παππούδες .Ίσως πάλι κρατήσαμε μόνο αυτό που θέλαμε να ακούσουμε. Έλεγαν «όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν» Έτσι, και αυτό τελείωσε και αυτή την φορά η Ελλάδα με την λαμογιά της με την χαριτομενιά της και της ζουμπουρλούδικη παρουσία της δεν θα τα καταφέρει, διότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κύριος που καθόταν ήσυχος στο καναπέ του και έβλεπε από την πλάσμα τηλεόραση τους αστέγους αμερικανούς, να πρέπει να βρει λεφτά να ξεχρεώσει τα 7 δάνεια του για να μην του πάρουν το δανεικό σπίτι, την δανεική τηλεόραση και το δανεικό σώβρακο που φοράει. Καλείτε ο ίδιος κύριος να μπει σε συγκοινωνία και να πουλήσει το cayenne,να κατέβει να διαδηλώσει όχι για κανά τεμπελο-επίδομα, αλλά για τα αυτονόητα που θα τον καλύψουν για να τρώει κάθε Κυριακή κρέας και όλες τις άλλες μέρες μπάμιες, φακές, φασολάκια και κυρίως θα επιβληθεί ξανά στην διατροφή το παξιμάδι καθώς θα του γίνει το ….παξιμάδι.

Άντε να σηκώσεις από τον καναπέ του αυτόν τον κύριο και να του πεις να διαδηλώσει. Άντε να του εξηγήσεις ότι αυτονόητα δεν είναι όλα αυτά που είχε, αλλά αυτά για τα οποία καλείτε να αγωνιστεί.

Είναι πολύ λυπηρό, αλλά η χώρα μας λέγετε Ελλαδίτσα και είναι μια κουτσουλιά στο χάρτη αλλά και μια κουτσουλιά στην παγκόσμια οικονομία που μάλλον με λίγο ΑΖΑΧ θα την… «καθαρίσουν» .

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr