Τα δάκρυα του δικαστή στη δίκη του Πολυτεχνείου (ΒΙΝΤΕΟ)

16 Οκτωβρίου 1975. Στον Κορυδαλλό άρχιζε η δίκη για τη σφαγή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Κατηγορούμενοι για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων, κάθισαν στο σκαμνί 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί. Πρόεδρος της έδρας ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και εισαγγελέας ο Νικόλαος Γανώσης.

582dc6571dc524141b8b4acf

«Πολλές φορές δάκρυσα και καλυπτόμουν μην με πάρουν χαμπάρι. ‘Άλλο τα δάκρυα όμως και άλλο η απόφαση», έλεγε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του Χρόνου» ο πρόεδρος της δίκης. Θεωρούσε ότι την αρχηγία την είχε ο Ιωαννίδης, παρά το γεγονός ότι, στη δίκη ο Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ακόμη ως ηγέτης. Ο Ιωάννης Κουσουλός πίστευε ότι, «ο Ιωαννίδης ήταν ένας σκοτεινός τύπος που κινούσε τα νήματα από το υπόγειο». 

Κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας από τους πραξικοπηματίες δεν παραδέχτηκε το έγκλημα. Ο Παπαδόπουλος έλεγε ότι δεν ήξερε για τους νεκρούς και ο Ιωαννίδης ότι δεν είχε κανένα αξίωμα. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάστηκαν σε ισόβια ενώ ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε 25 χρόνια κάθειρξη. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Παπαδόπουλος διαολόστειλε τους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν για δήλωση. Ο «αόρατος δικτάτορας» ζητούσε ειρωνικά να τον στήσουν στο απόσπασμα και ότι ήταν δίκη σκοπιμότητας. Πολλά «δεύτερα» ονόματα πάντως, έπεσαν στα μαλακά. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις αρχές του 1977, και αρκετοί αθωώθηκαν. 

Δείτε τη συνέντευξη στη «Μηχανή του Χρόνου»


Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…