Newsroom

Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφανίζουν ως προστασία των δανειοληπτών την απελευθέρωση των κατασχέσεων & των πλειστηριασμών

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παρουσίαση, μέσω συνέντευξης τύπου του Υπ. Αν. κ. Χατζηδάκη,…

pleisthriasmoi 1

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παρουσίαση, μέσω συνέντευξης τύπου του Υπ. Αν. κ. Χατζηδάκη, της νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση προχωρά την Πέμπτη σε κατάθεση νόμου, που θα συζητηθεί την Παρασκευή και θα ψηφιστεί το Σάββατο. Αυτό θα πει fast track διαδικασία!!!

Για άλλη μια φορά επιχειρείται να εμφανιστεί ως προστασία των δανειοληπτών, μια εσπευσμένη νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά οδηγεί σε απελευθέρωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. 

Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της Κυβέρνησης που επιχειρεί να συμβιβάσει τις αντιρρήσεις των κυβερνητικών βουλευτών, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους δανειολήπτες που οι ασκούμενες πολιτικές έχουν καταστήσει ανήμπορους να πληρώσουν.

Το χειρότερο είναι ότι διαγράφεται καθαρά η πρόθεση καθολικής άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου, αλλά και της τροποποίησης του νομικού καθεστώτος, έτσι ώστε να προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών. 

Συγκεκριμένα, εκτός από τον υποτιθέμενο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό περί σύστασης Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα εποπτεύει τη μεταβατική διαδικασία και θα επιμεληθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης με αόριστες αναφορές σε προσδιορισμό ελάχιστων δαπανών διαβίωσης, περιλαμβάνεται και ένα καθεστώς προστασίας για ένα χρόνο από τους πλειστηριασμούς. Τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας, που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν σωρευτικά, αποκλείουν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που κατέχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 270.000 € με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα μια εξοχική κατοικία ή μια κληρονομιά μπορεί άμεσα να αυξήσουν την συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους πάνω από 300.000 €.  

Oσον αφορά στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, εμφανίζεται ένα θολό τοπίο με αόριστες αναφορές και αδιευκρίνιστες προθέσεις. Ωστόσο ξεχωρίζει η αναφορά στο νομικό πλαίσιο που θα επιβληθεί μάλλον για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, όπως έχει απαιτηθεί από τους δανειστές της χώρας. 

Η εσπευσμένη διαδικασία, που επιλέγεται για την ψήφιση ενός τόσο σημαντικού θέματος, αποτελεί την τρανταχτή  απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που είναι η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών και η διατήρησή της στην εξουσία ανεξάρτητα από τη θέληση των Ελλήνων πολιτών.

Οι εξαθλιωμένοι δανειολήπτες θα εξακολουθούν να καταφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία και δικαστήρια για να αποδείξουν την αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα εξακολουθούν να είναι όμηροι των τραπεζών και της κυβερνητικής αναλγησίας, που σχεδιάζει νόμους με πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των τραπεζιτών, της ολιγαρχίας και των δανειστών και όχι το συμφέρον του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει ότι για να υπάρξει έστω και ελάχιστη πιθανότητα ανάκαμψης και αποφυγής της εξαθλίωσης του λαού μας, πρέπει πρώτα να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και όχι να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Η παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα άλλωστε και με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τη μόνη λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ώστε παράλληλα να σχεδιασθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης ανάλογα με τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη με υπολογισμένες σε κάθε περίπτωση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. 

Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…