ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το συνταξιοδοτικό θα τινάξει στον αέρα τράπεζες και προϋπολογισμό

του Μάκη Ανδρονόπουλου Ένα από τα μείζονα πολιτικά προβλήματα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, που θα καθορίσει εν πολλοίς και…

asfalisi

του Μάκη Ανδρονόπουλου

Ένα από τα μείζονα πολιτικά προβλήματα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, που θα καθορίσει εν πολλοίς και την δυνατότητά της να επιβιώσει και να εξαντλήσει την 4ετία είναι το ασφαλιστικό, που έχει ταυτιστεί με δραστικές περικοπές στις συντάξεις.  Οι περικοπές ενδέχεται να πυροδοτήσουν  εκτός από κοινωνικές εντάσεις, σοβαρά προβλήματα στην καταβολή φόρων, αλλά και στην εξυπηρέτηση των δανείων και φυσικά, στη χρηματοδότηση των οικογενειών (στήριξη άνεργων παιδιών ή της οικογένειας των παιδιών, κλπ).

Ο συνδυασμός αυτών των κρίσιμων οικονομικών επιπτώσεων μπορεί να λειτουργήσει  καταλυτικά, δεδομένου ότι η «δεύτερη ευκαιρία» δεν αποτελεί cart blanche. Στο facebook, που αποτελεί πλέον το μεγάλο «καφενείο» της χώρας, άνθρωποι που έχουν ψηφίσει και εκδηλωθεί έντονα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι καυστικοί και πολύ επικριτικοί. Είναι σαφές ότι οι συντάξεις αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής κατάστασης, ανεξάρτητα από τις χυδαιότητες που έχουν γίνει στην απονομή και στο ύψος κάποιων συντάξεων. Αντίθετα, οι χαριστικές περιπτώσεις που διαρρέουν, ανεβάζουν τον θυμό της συντριπτικής πλειοψηφίας που πλήρωσε την 35ετίας της…

 Ήδη, οι δηλώσεις των αρμοδίων πως το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό «δεν αποτελεί παρά μόνο μια εισήγηση», δείχνει το μέγεθος της κοινωνικής πίεσης. Το κράτος εάν μειώσει πάλι τις συντάξεις και καταβάσει την υποχρέωσή του να τις εγγυάται στο επίπεδο βουλγαροποίησης, τότε, οι φόροι -που ήδη με αίμα πληρώνονται-, τα δάνεια -που συνεχώς ρυθμίζονται- θα πάψουν να εξυπηρετούνται και οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Η μετανάστευση συνταξιούχων στα Σκόπια και τη Βουλγαρία ή μεθαύριο στην Τουρκία είναι μπροστά μας. 

Ούτως ή άλλως, οι συνταξιούχοι πρέπει να απελευθερωθούν και να μπορούν να δουλεύουν με όποιο τρόπο μπορούν (μισθός, μπλοκάκι, επιχείρηση) χωρίς καμία περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με μια συμβολική εισφορά (30 ευρώ/μήνα) στο ταμείο τους και όχι 350 plus ευρώ το μήνα στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ. Επίσης, πρέπει να απελευθερωθεί το πλαφόν των 5000 ευρώ το χρόνο για απολαβές μέσω Απόδειξης Δαπάνης, διότι οι συνταξιούχοι συνήθως κάνουν αποσπασματικές εργασίες.
Τα ίδια ισχύουν και για τις τράπεζες που ρυθμίζουν συνεχώς τα γκρίζα δάνεια και κεφαλαιοποιούν τους τόκους και απειλούν με την ξεδιάντροπη ρήτρα της «προσωπικής εγγύησης» (δηλ. αν πουλήσει το υποθηκευμένο σπίτι σου και δεν καλυφθεί, μπορεί να στραφεί κατά όλης της περιουσίας του δανειολήπτη). Αυτά πρέπει να καταργηθούν άμεσα και με νόμο.

Ο κόσμος παρακολουθεί με επιφύλαξη την εξέλιξη της διαλεύκανσης των οικονομικών σκανδάλων και αναρωτιέται για την συσχέτιση της απόδοσης εσόδων από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (πχ. σκάνδαλο εταιριών γερμανικών πολυτελών αυτοκινήτων που φέρεται να έχει βεβαιωμένους φόρους 4 δισ. ευρώ) με τις επερχόμενες περικοπές των συντάξεων κατά αντίστοιχο ποσό. 
Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει πολύ. Και αυτό δεν έχει σταθμιστεί από το πολιτικό προσωπικό. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο