Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Βρετανίας – Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε αγγλικό έδαφος καλά κρατεί με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν προκλητικές δηλώσεις.

5aabd9601dc5243f338b458b

Σύμφωνα με το νέο σενάριο που εξετάζουν οι βρετανικές αρχές για το πώς δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του, ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε θεωρείται πως είχε τοποθετηθεί στη βαλίτσα της Γιούλια Σκριπάλ, πριν φύγει από τη Μόσχα.

Αξιωματούχοι εξέφρασαν στην «Telegraph» την σιγουριά τους πως το χημικό Novichok, που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, είχε τοποθετηθεί σε ένα ρούχο ή κάποιο καλλυντικό της 33χρονης. Η βαλίτσα ανοίχτηκε στο σπίτι της οικογένειας στο Σάλσμπερι, γεγονός που δείχνει πως οι δράστες την στοχοποίησαν για να δολοφονήσουν τελικώς τον πατέρα της.

Οι Αρχές θεωρούν πως ήταν εξαιρετικά απλό να μπει κάποιος στο σπίτι της στη Ρωσία και να τοποθετήσει το χημικό στη βαλίτσα της.

Ρώσος χημικός αμφισβητεί την εκδοχή της Telegraph

Ωστόσο, ένας Ρώσος χημικός, που είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την συσκευασία χημικών ουσιών, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εκδοχή της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, υποστηρίζοντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα Vedomosti ότι, όσον αφορά τις δηλητηριώδεις ουσίες, υπάρχει οικιακός τρόπος συσκευασίας τους και επαγγελματικός και αυτοί οι δύο τρόποι συσκευασίας δεν πρέπει να συγχέονται.

«Οι ουσίες της κατηγορίας αυτής που μας ενδιαφέρουν διεισδύουν στα περισσότερα υλικά των οικιακών συσκευασιών- τα εμποτίζουν. Δηλαδή κάποιος πρέπει επαγγελματικά και σε εξειδικευμένο εργαστήριο να πακετάρει τα ρούχα ή τα καλλυντικά, να ψεκάσει την συσκευασία εξωτερικά και να την τοποθετήσει. Η επαγγελματική συσκευασία δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με την οικιακή, δεν πρέπει να συγχέονται αυτά τα δύο είδη συσκευασίας», δηλώνει ο χημικός στην εφημερίδα Vedomosti.

Τζόνσον: Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε σήμερα ευθεία επίθεση προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορώντας τον πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να έδωσε προσωπικά την εντολή για να χρησιμοποιηθεί ο νευροτοξικός παράγοντας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η βαρύτερη που έχουν εξαπολύσει μέχρι στιγμής οι βρετανικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από την Βρετανία.

Στη δήλωσή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Βρετανία και οι σύμμαχοί της αναμένουν μια σοβαρή απάντηση από τη Ρωσία για την υπόθεση, ενώ τόνισε πως η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους πολίτες της Ρωσίας, αλλά το πρόβλημα είναι το Κρεμλίνο του Πούτιν και η απόφαση του.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν υπάρχει ‘Ρωσοφοβία’ λόγω των γεγονότων», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Η αντιπαράθεσή μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του – και πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό πως ήταν απόφασή του – να γίνει χρήση του νευροτοξικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κρεμλίνο: Σοκαριστικές οι κατηγορίες περί εμπλοκής Πούτιν 

Το Κρεμλίνο δήλωσε από τη μεριά του πως οι βρετανικές κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία είναι σοκαριστικές και ασυγχώρητες.

«Οποιαδήποτε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστική και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο, TASS. 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…