Συναγερμός στο Μόναχο: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο – Δεκάδες οι νεκροί (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πυρ άνοιξαν ένας ή περισσότεροι δράστες σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, το απόγευμα της Παρασκευής, με τις αρχές να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σύλληψη, ενώ τα δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν παραλύσει.

57924ed51dc524a97a8b50c1

Τρόμος στο Μόναχο, μετά από νέο μακελειό στην καρδιά της πόλης, στο εμπορικό κέντρο, Olympia-Einkaufszentrum (ΟΕΖ) στη συνοικία Μόοζαχ της Βαυαρίας. Τρεις τουλάχιστον ένοπλοι, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σε ώρα αιχμής για το εμπορικό κέντρο, Επισήμως οι νεκροί είναι 6 αλλά γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως υπάρχουν τουλάχιστον 15 θύματα. Οι δράστες διαφεύγουν ως αυτή την ώρα με την αστυνομία της Γερμανίας να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, κάτι που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Σύσκεψη συνεργατών της Ανγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Σύμφωνα με την Daily Mail, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο ένας απο τους δράστες φώναζε κατα τη διάρκεια της επίθεσης «είμαι Γερμανός» και «Γ…νται οι ξένοι».

Σύμφωνα με την αστυνομία, προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξη σύνδεσης με το Ισλαμικό Κράτος.


Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus. Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο ένας δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones.


Αυτόπτες μάρτυρες μεταδίδουν μέσω twitter, εικόνες και video που δείχνουν ελικλοπτερα και μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη. Πληροφορίες της Bild αναφέρουν ότι αυτοκτόνησε ένας από τους ένοπλους δράστες ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση της Βαυαρικής κρατικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Γερμανό πρέσβη Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.  


Η αστυνομία επιβεβαιώνει στην εφημερίδα πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες πεσμένοι στο έδαφος.  Η περιοχή έχει αποκλειστεί. Συνεργάτες του εμπορικού κέντρου δήλωσαν στην εφημερίδα πως η αστυνομία τους έχει ενημερώσει να μη φύγουν από τα καταστήματά τους.

Γενικό κάλεσμα απευθύνθηκε σε γιατρούς και νοσοκόμες να κατευθυνθούν σε νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες.

Αυτόπτης μάρτυρας, που εργαζόταν σε ένα από τα καταστήματα μέσα στο εμπορικό κέντρο δήλωσε στο CNN ότι μια γυναίκα της είπε ότι είδε έναν κουκουλοφόρο ντυμένο στα μαύρα και οπλισμένο να τρέχει μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, εκτός από το εμπορικό κέντρο, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της αστυνομίας και σε άλλη περιοχή στο κέντρο. Ορισμένοι διατυπώνουν φόβους ότι πρόκειται μέχρι και για τετραπλή επίθεση.

Μέσω Twitter, η αστυνομία τονίζει πως δεν ξέρει πού βρίσκονται οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με μάρτυρες είναι τρεις, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τα δημόσια μέρη.


Στην περιοχή βρίσκονται ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το εμπορικό κέντρο στο οποίο έχει λάβει χώρα η επίθεση ονομάζεται Olympia και οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν πως ολόκληρη η περίμετρος έχει αποκλειστεί. Συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο, ενώ έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και στους σταθμούς του μετρό καθώς υπάρχει πληροφορία πως μετά το χτύπημα ο δράστης ή οι δράστες, διέφυγαν.


Με εντολή της αστυνομίας έχουν κλείσει όλοι οι σταθμοί του μετρό στο Μόναχο, ενώ έχει δοθεί οδηγία προς τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το Associated Press επικαλούμενο αστυνομικές πηγές αναφέρει πως οι νεκροί αναμένεται να είναι δυστυχώς αρκετοί.

Πέρα από το μετρό έχουν διακόψει τη λειτουργία τους όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς και σε άλλο σημείο του Μονάχου και συγκεκριμένα στο σταθμό Marienplatz.


Στο μεταξύ, άγνωστο είναι το που βρίσκεται ο δράστης (ή οι δράστες) της επίθεσης με έναν αυτόπτη μάρτυρα να έχει δηλώσει στα Μέσα ότι «ο ένοπλος έτρεξε προς το μετρό και η αστυνομία τον αναζητά».

Μέσα στο εμπορικό κέντρο στο μεταξύ, βρίσκονται σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης υπάλληλοι καταστημάτων, οι οποίοι παραμένουν κρυμμένοι.


Οι πρώτες εικόνες από το σημείο αποτυπώνουν τις στιγμές πανικού, καθώς άνθρωποι φαίνονται να τρέχουν μακριά από το κτίριο όπου βρίσκεται ο ένοπλος, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με τη γύρω περιοχή να έχει αποκλειστεί.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.


Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους