Newsroom

Newsroom

Συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Iουνίου

Συμφωνία εντός του Ιουνίου με καθαρή λύση για το χρέος προβλέπουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι δανειστές θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση μιας και η Ελλάδα έχει ήδη πράξει όσα της αναλογούσαν με αποτέλεσμα η επόμενη κίνηση να είναι της άλλης πλευράς υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Στάθάκης. Την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εξέφρασε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κάτι το οποίο επισημαίνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ανέφερε «ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία».

58d03f091dc524423b8b4648 2

Σταθάκης: Η Ελλάδα έπραξε όσα της αναλογούσαν – Συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου

Συμφωνία «βλέπει» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όπως δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης, οι δανειστές θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση μιας και η Ελλάδα έχει ήδη πράξει όσα της αναλογούσαν με αποτέλεσμα η επόμενη κίνηση να είναι της άλλης πλευράς.

«Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο – κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε όλα όσα της αναγολούσαν και τώρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά. Η συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνει δυο σκέλη.

«Το πρώτο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επικύρωση από τη Βουλή των σχετικών μέτρων. Αυτό «πάει πακέτο» με το δεύτερο σκέλος, που αφορά τη ρύθμιση του χρέους, στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει συζητηθεί. Εδώ υπάρχει η απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, πάνω στην οποία βασίστηκαν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν το Δεκέμβρη. Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα πρώτα έχει συμφωνηθεί να εγκριθούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ενεργοποιηθούν με τη λήξη του προγράμματος. Τα μακροπρόθεσμα, εφόσον χρειαστούν, θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και άρα ξεκάθαρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά. Εμείς επιμένουμε να ζητάμε μια λύση η οποία θα οδηγεί τη χώρα σε ασφαλή δρόμο. Θέση την οποία συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική. Σε αυτή τη βάση καλείται να λάβει αποφάσεις το επόμενο Eurogroup».

Καταληκτική ημερομηνία η 15η Ιουνίου

«Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά από λόγους», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Αρχικά για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι, όμως, καταληκτική και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο – κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί. Τέλος η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία εκ των πραγμάτων, καθώς δεν μπορεί να παρατείνεται η αβεβαιότητα».

«Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση και αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να ανταμειφθούν, πιστεύω ότι όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup», κατέληξε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν η χώρα μπορεί να βγει με επιτυχία στις αγορές αν δεν υπάρξει προηγουμένως η συμφωνία για το χρέος, απάντησε

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από την εποχή των Μνημονίων με τη λήξη του Προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να έχει αποκαταστήσει την σταθερή και ομαλή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Κάτι που απαιτεί μεθοδικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν πρόκειται να γίνει με μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν.

Ο ΟΔΔΗΧ θα κληθεί να «χτίσει» σταδιακά την καμπύλη ομολόγων, στις διάφορες διάρκειες (3ετή, 5ετή, 10ετή κλπ). ‘Αρα θα απαιτηθεί μια περίοδος προετοιμασίας και επιτυχημένων κινήσεων, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Πάντως η έξοδος στις αγορές δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα του κράτους να εξυπηρετεί τον δανεισμό του αλλά έχει συνολικότερα οφέλη για την οικονομία, καθώς θα αποκατασταθεί η πρόσβαση και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων. Θα είναι, δηλαδή, μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας συνολικά για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.»


Νίκος Παππάς: Θα έχουμε καθαρή λύση για το χρέος στις 15 Ιουνίου

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 985, ο Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ι «οποιαδήποτε λύση, πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε κατάσταση κανονικότητας στη χρηματοδότηση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρώτη φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δέχεται ανοιχτή κριτική για την κατάσταση στην Ελλάδα και εντός της Γερμανίας».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο -όπως είπε- αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, αναφέρθηκε στο Eurogroup λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει όργανα με δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία. Αυτά έπρεπε να έχουν και τον τελευταίο λόγο

Ακόμα υπογραμμίζει για τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν πως είναι πολιτικοί αντίπαλοι «με τους οποίους έχουμε σαφείς και γνωστές διαφωνίες. Η Ευρώπη συνολικά χρειάζεται άλλη πορεία».

Τέλος επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα αντίμετρα.


Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ευελπιστούμε σε καλύτερη συμφωνία

Αισιόδοξος για μία καλύτερη συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται από χθες στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Πρέβεζα, ανέφερε μιλώντας στο prevezabest.blogspot.gr, ότι «ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία».

«Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία».


Γ. Κατρούγκαλος: Το επόμενο διάστημα η τελική απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τελική απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Όπως σημειώνει, η πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς ήταν να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο, «αυτό που εμείς θεωρούμε έντιμο συμβιβασμό, στο οποίο περιλαμβάνονται προφανώς και τα ζητήματα του χρέους». Υπογραμμίζει ότι η διευθέτηση του χρέους είναι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα από το 2019, «συνεπώς», προσθέτει, «αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, οπότε η εφαρμογή των μέτρων ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, έχουμε πολύ χρόνο για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν ν στις δικές τους δεσμεύσεις και οι εταίροι μας, αφού εμείς μέχρι στιγμής έχουμε ανταποκριθεί στις δικές μας».

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…