Συμφωνία στο Eurogroup "βλέπει" ο Σόιμπλε

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε συνέδριο για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο.

593fc63a1dc52448648b4732

«Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη, θα δείτε» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να επιτύχουν συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση, αφήνοντας ωστόσο για αργότερα το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρότεινε ένα σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, επειδή η Αθήνα πραγματοποιεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση έως ότου η Ευρωζώνη διευθετήσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Νέες βολές προς την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να εξέλθει της τρέχουσας νομισματικής της πολιτικής «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου.

«Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε.

«Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.

Brexit με τη μικρότερη ζημιά

Αναφερόμενος στο Brexit ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι ζητά μια λύση που θα προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά για όλους

«Θέλουμε μια λύση που να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή ζημιά και τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντικό σημείο της χρηματοπιστωτικής αγοράς για την Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.