Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας

Σε συμφωνία η κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν στο Κάιρο η Φατάχ και…

fatah hamas

Σε συμφωνία η κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν στο Κάιρο η Φατάχ και η Χαμάς, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Η συμφωνία αυτή τίθεται ως προϋπόθεση από κάποιες χώρες, ώστε να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

«Η Φάταχ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την επιστροφή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ράτζουμπ, ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Φάταχ. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Άζαμ αλ Άχμαντ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φάταχ, και ο Μούσα Αμπού Μάρζούκ, ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Επίσης ο Άχμαντ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τα βασικά προβλήματα που εμπόδιζαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, μεταξύ αυτών και η πληρωμή οφειλομένων μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας διότι είναι όλοι Παλαιστίνιοι και αυτή είναι η κυβέρνηση όλων των Παλαιστινίων», είπε χαρακτηριστικά ο Άχμαντ. Σύμφωνα με τον Μάρζουκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και για το θέμα της αστυνομίας αλλά και ζητημάτων ασφαλείας.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι διατηρεί μια «παράλληλη κυβέρνηση» στη Γάζα και εμποδίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που διορίστηκε τον Ιούνιο να ασκήσει εξουσία, παρά τη συμφωνία συμφιλίωσης που υπεγράφη τον Απρίλιο.

Η σημερινή συμφωνία είναι κρίσιμη καθώς πλησιάζει μια διάσκεψη δωρητών η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο. Πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας με την προϋπόθεση ότι την εξουσία θα ασκεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…