Στον Άρειο Πάγο οι αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο της Novartis

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρί Παπασπύρου, τα δύο πορίσματα που αποκάλυψε το Documento για το σκάνδαλο της Novartis.Τα πορίσματα σχετίζονται με το πώς η φαρμακοβιομηχανία, μέσα από παρένθετες εταιρίες, έδινε χορηγίες χωρίς άδειες του ΕΟΦ σε γιατρούς, κρατικούς υπαλλήλους, ακόμα και στα μέλη της επιτροπής τιμών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento, στο σκάνδαλο εμπλέκονται μεταξύ άλλων ένας πρώην πρωθυπουργός και τρεις πρώην υπουργοί, ενώ στο πλέγμα της διαφθοράς φαίνεται πως συμμετέχουν εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, γιατροί, κρατικοί λειτουργοί, η επιτροπή τιμών φαρμάκων, αλλά και παρένθετες υπεράκτιες εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Γείτονα των γνωστών εκπαιδευτηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα του Documento για την υπόθεση Novartis, η φαρμακοβιομηχανία, μαζί με πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων και παράλληλα επέβαλλαν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση πλασάροντας συγκεκριμένα φάρμακα στους ασφαλισμένους σε πολλαπλάσιες τιμές σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου του 2012 είχε δοθεί υπουργική εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Η εντολή για έλεγχο, δόθηκε, όπως αποκάλυψε το Documento ώστε να ερευνηθεί το πώς παράγοντες του υπουργείου που σχετίζονται με το φάρμακο συμμετείχαν σε συνέδριο με έξοδα φαρμακευτικών. Ενώ όμως η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών, κάποιος αόρατος μεσολαβητής έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί η έρευνα σε μερικές μέρες. 

Ο γενικός επιθεωρητής Μιχάλης Σαμπατακάκης υπέβαλλε πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Οι επιθεωρητές Φωτούλα Ντινάκη και Ελένη Ρίζου υπέβαλαν το δικό τους πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο περιελάμβανε αποκαλυπτικές πτυχές της υπόθεσης. Από την έρευνα προέκυψε πως κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που θα έπρεπε να μην έχουν φυσική ή άλλη σχέση με τις φαρμακοβιομηχανίες –με τις οποίες θεωρητικά είναι σε αντίπαλες πλευρές– πληρώνονταν έμμεσα από αυτές.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι τα πορίσματα που αποκάλυψε το Documento δεν διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, αλλά ούτε και από τους διαδόχους του.   

Διαβάστε σχετικά: Ο ρόλος των εκπαιδευτηρίων «Κωστέα - Γείτονα» στο Novartis-gate

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.