Στο κάδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Λυκουρέντζος

Τη μορφή παρακρατικού μηχανισμού είχε αποκτήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με την τελευταία κατάθεση της Φωτεινής Σκοπούλη στην Εξεταστική Επιτροπή. Για δεύτερη φορά η πρώην υφυπουργός Υγείας τοποθέτησε στο κάδρο τον πρώην υπουργό Υγείας επί τρικομματικής, Ανδρέα Λυκουρέντζο, καταλογίζοντάς του μεθόδευση που είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

5a32fb3d1dc524185e8b45ba

του Άγγελου Προβολισιάνου

Στην πρώτη της κατάθεση, την ώρα που πρόσθετε εκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις υποθέσεις των αντιικών φαρμάκων (17 εκατ. ευρώ), την γρίπη (2,8 εκατ. ευρώ), της τηλεφωνικής γραμμής για τη γρίπη (3,1 εκατ. ευρώ), δράσεις για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου (4,5 εκατ. ευρώ), έριξε τη «βόμβα»:

«Έστειλα στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγχο (σ.σ. για το ΚΕΕΛΠΝΟ) με συγκεκριμένα αιτήματα. Μετά από ένα μήνα παίρνω απάντηση ¨αρχίζουμε τον έλεγχο¨. Επισκέπτονται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Με το που επισκέπτονται το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ (σ.σ. Τζένη Κρεμαστινού) απευθύνεται στον αρμόδιο Υπουργό και παραπονιέται».

«Ο κ. Σαλμάς ή ο κ. Λυκουρέντζος;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, με την μάρτυρα να απαντά πως επρόκειτο για τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Έπειτα, ο κ. Λυκουρέντζος στέλνει έγγραφο τον Ιανουάριο του 2013, απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με την περιγραφή της κ. Σκοπούλη να είναι κατατοπιστικότατη:

«Και λέει: ¨Συνάδελφε, λάβετε υπ’ όψιν σοβαρά, γιατί η κυρία Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ λέει ότι έχουμε τέσσερις-πέντε ελέγχους από ΣΔΟΕ, από εδώ, από εκεί κλπ. -άρχισαν να γίνονται έλεγχοι και εκκρεμούσαν έλεγχοι- και ότι δεν μπορούμε πια και τέτοια¨. Και σταματάει (σ.σ. ο έλεγχος). Σύμφωνοι; Άρα, δύο Υπουργοί λένε ¨αφήστε το!¨».

Η επιστολή του Λυκουρέντζου στον Μανιτάκη:


Το έγγραφο που μεταβίβασε ο υπουργός Υγείας στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητώντας «επείγουσα αντιμετώπιση», ήταν η επιστολή της υπόδικης πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ και συζύγου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, με την οποία αιτήθηκε την αναστολή του έβδομου ελέγχου, καθώς διεξάγονταν ήδη έξι παράλληλοι έλεγχοι από ΣΔΟΕΕ, ΣΕΥΥΠ και ορκωτούς ελεγκτές.

«Σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ τελεί ήδη υπό τη διενέργεια έξι παράλληλων ελέγχων» παραδέχεται στην επιστολή της η κ. Κρεμαστινού και καταγράφει την ανησυχία της για το κατά πόσον «υπό την πίεση τόσων ελεγκτικών μηχανισμών και διαφορετικών ελέγχων» θα μπορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να «εκτελέσει προσηκόντως τα καθήκοντά του». «Κατόπιν αυτού, ζητούμε να ανασταλεί και όχι να ματαιωθεί ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ» καταλήγει.

H επιστολή:



«Αυτή τη ματαίωση του ελέγχου κ. Σκοπούλη, εγώ τη θεωρώ συγκλονιστική περίπτωση. Είναι δυνατόν δύο Υπουργεία να συνεργούν για τη ματαίωση ελέγχου σε ένα πρόσωπο που σιτίζεται αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα; Αυτό, τι λέτε, δεν καταδεικνύει την ποιότητα ή την παθογένεια του ελληνικού κράτους;» ρώτησε χθες, Πέμπτη, τη μάρτυρα ο κ. Λάππας. «Σαφώς» απάντησε η  μάρτυρας.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…