Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα των τηλεοπτικών αδειών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα (κεκλεισμένων των θυρών) το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με την διευρυμένη Ολομέλεια του ΣτΕ να καλείται να αποφασίσει ως προς τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, μετά από τις προσφυγές των «παλαιών» καναλαρχών.

579a2baa1dc524943e8b4cee 2

Ουσιαστικά, τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νίκο Σακελλαρίου, είναι δύο: αφενός αν η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών με βάση το Σύνταγμα είναι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και όχι ο υπουργός Επικρατείας, και αφετέρου αν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, πρόκειται για δύο εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα, που πέρα από το τι ορίζει το Σύνταγμα εμπίπτουν και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει σήμερα απόφαση, αλλά να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις προτού να καταλήξουν οι δικαστές σε μία απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι «παλιοί» καναλάρχες κατά της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Όπως είναι φυσικό, την απόφαση του ΣτΕ περιμένουν με αγωνία τόσο οι (παλιοί και νέοι) καναλάρχες, όσο και το Μαξίμου, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί ουσιαστικά το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition). 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…