Στην Ισπανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ισπανός Πρωθυπουργός, για να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

59eae43c1dc5248e3c8b4572

Ο Μαριάνο Ραχόι με την πρόθεση να ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας των ισπανικών κοινοτήτων, έπειτα από την επιστολή του αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν που απειλεί με κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν δεν υπάρξει διάλογος.

Ο Καταλανός ηγέτης, στην επιστολή που έστειλε το πρωί της περασμένης Πέμπτης αρνείται να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την επιλογή της ανεξαρτησίας, παραδέχεται ότι δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στις 10 Οκτωβρίου, αλλά απειλεί να το κάνει εάν δεν υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης πέρασε στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας, ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα προχωρήσει σήμερα στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Το άρθρο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις δεκαεπτά αυτόνομες περιοχές, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, ερήμην της Βαρκελώνης, που αντιδρά.

Την ίδια στιγμή, οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία προχώρησαν κατά τη χθεσινή μέρα, σε αναλήψεις συμβολικών χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής.

«Η Καταλονία είναι και θα παραμείνει ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα», δήλωσε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του σε μια τελετή των βραβείων της Πριγκίπισσας των Αστουριών στο Οβιέδο, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο Ισπανός βασιλιάς τόνισε πως: «Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», σε μια προφανή αναφορά στην δικτατορία του Φράνκο.

“Τις πρόσφατες δεκαετίες οι Ισπανοί συνέχισαν την ιστορία, τιμώντας την κυρίαρχη απόφασή μας να ζούμε μαζί υπό συνθήκες δημοκρατίας. Ζήσαμε και μοιραστήκαμε επιτυχίες, αποτυχίες, θριάμβους και θυσίες, που μας ενώσανε σε χαρές και δεινά. Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Όλοι οι πολίτες (…) είχαν την ευκαιρία να βρουν τη θέση τους μέσα σε ένα καθεστώς ειρήνης και ελευθερίας, χωρίς φόβο, ή το φόβο αυθαιρεσιών, μακριά από μνησικακίες και ρήξεις”. “Τα κατορθώματα της Ισπανίας κατέστησαν εφικτά από μια αγνή επιθυμία συνύπαρξης και κατανόησης σε συμφωνία με τους δημοκρατικούς κανόνες” κατέληξε.

Πηγή: sigmalive 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…