Newsroom

Newsroom

Στην ελληνική αγορά για ακόμη πέντε χρόνια το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο της Monsanto

Να επιτρέψει την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου της Monsanto αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έτσι, παρά το ότι η γλυφοσάτη, βασικό συστατικό του Roundup, όπως ονομάζεται το ζιζανιοκτόνο, είναι σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «πιθανότατα καρικινογενής», το προϊόν θα κυκλοφορεί κανονικά.

5aa94a151dc52401708b4578

Ιδιαίτερη εντύπωση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το documentonews.gr, είναι πως με την εν λόγω απόφαση δίνεται άδεια για την ερασιτεχνική χρήση του ζιζανιοκτόνου, δηλαδή, για ερασιτεχνικούς κήπους με καλλιεργούμενα φυτά ή ακόμα και χωρίς καλλιέργειες.

Θυμίζουμε πως τον Νοέμβριο του 2017 και έπειτα από σκληρή κόντρα εντός ΕΕ, η Ευρώπη έδωσε το πράσινο φως με πρωταγωνίστρια την Γερμανία, στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου. Να θυμίσουμε επίσης, πως τη Monsanto εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2016 ο μεγάλος γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer. Γι΄αυτό άλλωστε δεν προκαλεί εντύπωση η στάση που τήρησε υπέρ της κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου, η Γερμανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να απαγορεύσει την πώληση του Roundup για χρήση στους κήπους, όπως έχει κάνει η Γαλλία από το 2015. Έτσι, σε πρώτη φάση θα ήταν σε θέση να αποκλείσει τη χρήση του καρκινογόνου ζιζανίου στους κήπους των σπιτιών και στα δημόσια πάρκα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν το θέμα της ανανέωσης της άδειας του Roundup είχε τεθεί στην ΕΕ είχε συνταχθεί με τις χώρες που ήταν κατά της ανανέωσης της κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου και αυτό γιατί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το έχει κατατάξει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων. 


Επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία η γλυφοσυφάτη

Εκτός από το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατατάσσει τη γλυοφυσάτη που περιέχεται στο Roundup στη λίστα με αυτές που είναι «πιθανότατα καρικινογενείς», εδώ και χρόνια αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες έχουν αναφέρει το ίδιο.

Ακόμη και η ίδια η Monsantο γνωρίζει ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι το «Roundup» προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και δυσμορφίες σε πειραματόζωα και τουλάχιστον από το 1999 ότι η ουσία αυτή είναι επικίνδυνη και για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα και με την Greenpeace, το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Σήμερα, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Η γλυφοσυφάτη που περιέχεται στο Roundup είναι τοξική, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας.

Το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.

Έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά ζιζανιοκτόνων θα αξίζει 30 δις δολάρια το 2019.


Ποια είναι η Monsanto

Η Monsanto απασχολεί σήμερα περίπου 20.000 υπαλλήλους και αναπτύσσει συμβατικούς και γενετικά τροποποιημένους σπόρους, καθώς και το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup.

Μετρώντας ήδη πάνω από 110 χρόνια ζωής, ο αμερικανοεβραϊκός κολοσσός έχει κατορθώσει να κρατά τα ηνία στον χώρο των εταιριών παραγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών παγκοσμίως. Με 20.000 υπαλλήλους και με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 12 δισ. δολάρια, δείχνει να μην έχει επηρεαστεί διόλου από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Η λειτουργία της θυμίζει καλοστημένο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Με τη μόνη διαφορά ότι το σενάριο περιλαμβάνει τα πάντα: Χρήμα, επιρροή, εξουσία, πολιτικές πιέσεις, διαφθορά, χρηματισμό και μια αίσθηση σιδερένιας πυγμής στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Η εταιρία διαθέτει ενεργή παρουσία και στη χώρα μας. H δραστηριότητά της αφορά κυρίως τον χώρο του φυτοφαρμάκου, μέσω της διάθεσης και της εμπορίας του ζιζανιοκτόνου Roundup. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα, το οποίο χρησιμοποιείται στην ελληνική γη τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές κριτική, αναφορικά με πιθανές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ: Τί κρύβεται πίσω από τη Monsanto που εξαγόρασε η Bayer

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

435694378 1068663774198291 7539433391504642710 n

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

Δεν γλίτωσε απ' τα χέρια του Εκκλησία Online η Μαρίνα Σάττι