Στην Αθήνα ο Νίμιτς για το Μακεδονικό

Στην Αθήνα βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος κατέφθασε σήμερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

5a6e45601dc52432218b4618

Αύριο ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια όπου θα έχει και εκεί επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ίδιο ζήτημα με στόχο να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

Ο κ. Νίμιτς έχει συνάντησή στις 10:30 με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο. Στις 13:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα σχέδιο συμφώνου στην πλευρά των Σκοπίων και έθεσε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, ενώ αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. 

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε μεταξύ άλλων ότι σε αυτό το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, και η κυβέρνηση επιδιώκει λύση που θα ωφελήσει τη χώρα.

Σχετικά με τη διαφωνία του υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπάρχει κυβερνητική γραμμή για το ονοματολογικό βάσει των αποφάσεων τριών υπουργικών συμβουλίων και ότι είναι δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτήρισε ως «ελληνική πρωτοτυπία το αν υπάρχει μία διαφωνία να πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι δόθηκε από τον κ. Καμμένο «η αυταπάτη σε ορισμένους ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα που υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε ένα ζήτημα που δεν είχε τεθεί στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως αυτό του ονόματος των Σκοπίων», υπογραμμίζοντας ότι και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος υπήρχαν διαφορετικές απόψεις.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…