Newsroom

Newsroom

Στη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή, το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Το δεύτερο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

5836f5401dc524e6208b4573

Επί της ουσίας πρόκειται για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ νούμερο 2, με την οποία επανακαθορίζεται και εξορθολογίζεται το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με στόχο -σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- «τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα, εισάγονται βελτιώσεις στη λειτουργία των Υπηρεσιών Μίας Στάσης για τη σύσταση εμπορικών εταιριών και επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητές τους, στις οποίες συγκαταλέγεται πλέον και η απόδοση κλειδάριθμου για το TAXIS. Δημιουργείται δε Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης η λεγόμενη e-YMS, όπου η σύσταση των εμπορικών εταιριών θα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά με τη χρήση εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας.

Το πολυνομοσχέδιο τροποποιεί επιπλέον και συμπληρώνει διατάξεις του νόμου σχετικά με τις προσωπικές εταιρίες, παρέχοντας εφεξής τη δυνατότητα μετατροπής μίας ομόρρυθμης εταιρίας σε ετερόρρυθμη.

Με το πολυνομοσχέδιο επανακαθορίζονται επιπλέον οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος υπέβαλε ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία σε επενδυτικό σχέδιο για την ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ επισπεύδεται η καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ή σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Στις λοιπές διατάξεις υπάρχουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • ρυθμίζονται θέματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
  • επέρχονται διορθώσεις σε μία σειρά διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις έργων
  • καταργούνται διατάξεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ψηφιακής Πολιτικής και Υγείας
  • επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας των Φορτηγών Αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης.

Η επεξεργασία του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…