Newsroom

Newsroom

Spiegel: Αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης η Ελλάδα;

Την προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα με την αντίστοιχη προεδρία του 2003 συγκρίνει σε άρθρο που δημοσιεύεται…

spiegel samaras

Την προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα με την αντίστοιχη προεδρία του 2003 συγκρίνει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel – και η σύγκριση αυτή δεν κολακεύει ιδιαίτερα την παρούσα κατάσταση…

“Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Αθήνα ανέλαβε για τελευταία φορά την προεδρία, οι προοπτικές της Αθήνας ήταν ακόμα αισιόδοξες. Η ατζέντα της προεδρίας περιστρεφόταν γύρω από την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γύρω από την ένταξη των Βαλκανίων. Η Ελλάδα, περήφαμο λίκνο της δημοκρατίας, ήθελε να βοηθήσει και έμοιαζε προορισμένη για αυτόν το ρόλο. Η χώρα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς. Η οικονομία της αναπτυσσόταν ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη”, παρατηρεί ο γερμανικό περιοδικό, και συνεχίζει: “Όταν αυτήν την εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της προεδρίας, το θέμα δε θα είναι η διεύρυνση της Ευρώπης. Θα είναι το ερώτημα αν το πιο προβληματικό παιδί της Ένωσης μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης ή αν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη”.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σημειώνεται στο άρθρο, είναι ότι για το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας δαπανήθηκαν 12.000 ευρώ, όταν η γερμανική προεδρία είχε ξοδέψει 100.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ελληνικής προεδρίας αναμένεται να είναι κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο μέσος όρος βρίσκεται γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Το άρθρο επικαλείται αξιωματούχο των Βρυξελλών που προβλέπει μία δύσκολη προεδρία, και κάνει λόγο για “επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου θα λειτουργεί υποτυπωδώς”.

“Σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποστείλει αυτό το “φάντασμα” στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας”, αναφέρει το δημοσίευμα.