Newsroom

Newsroom

S&P: Διατηρεί την αξιολόγηση Β- για την Ελλάδα αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» για την Ελλάδα ενώ αναβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές».

597231881dc5249a518b4eb9

Όπως αναφέρει ο οίκος, το θετικό outlook σημαίνει ότι στους επόμενους 12 μήνες, υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 33% για αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Επισημαίνει επίσης ότι η ανάκαμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως αναλογία του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.  

Σύμφωνα με την S&P, το Eurogroup, στην ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου του 2015, έχει συμφωνήσει να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας με εκταμιεύσεις δόσεων πάνω από το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών.

«Κατά τη γνώμη μας, η στήριξη αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος στις αγορές κρατικού χρέους» σημειώνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

 Παράλληλα, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ο βασικός τροφοδότης δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με όλα όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τη σημερινή απόφαση της S&P όσο και τα αποτελέσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται από εδώ και στα εξής να μελετήσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει σχετικά με την έκδοση νέου ομολόγου και την πολυαναμενόμενη έξοδό της στις αγορές

Έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση, το ΔΝΤ παρέμεινε για ακόμα μία φορά σταθερό στις απόψεις του λέγοντας πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο 

καθώς το χρέος θα υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ από 181% που έκλεισε πέρυσι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του στο 17% του ΑΕΠ ως το 2030, ωστόσο στη συνέχεια θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις (επέκταση περίοδου χάριτος των δανείων, αναβολή καταβολής τόκων), κυρίως αν συνυπολογιστεί ότι ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 1%.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στο πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δις ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…