Newsroom

Newsroom

Σόιμπλε: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσιάστηκε αισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης απο αυτές του Ταμείου.

58f8f6e81dc524484c8b4a40

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Σημείωσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, ενώ υπογράμμισε πως τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».

«Με δεδομένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε.

«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα. Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, “συμμαχίες των προθύμων”, όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές έχουν προαναγγείλει ότι ο Σόιμπλε και η αντιπροσωπεία του θα επιμείνουν στο πόση σημασία έχουν η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο στις συνομιλίες της G20 στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας, αλλά και στη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της αντοχής έναντι μελλοντικών σοκ.

Αντιπροσωπείες των G20 θα συναντηθούν στο περιθώριο της διετούς συνόδου του ΔΝΤ και της ΠΤ στην Ουάσινγκτον από την Πέμπτη ως την Κυριακή.

Όπως τονίζει ο Σόιμπλε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά για να στηρίξουν τις οικονομίες διεθνώς. «Δεν έχουμε έλλειψη χρέους στον κόσμο, ούτε έλλειψη ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Υπάρχει, όμως, έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες χώρες διότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…