Newsroom

Newsroom

Σνόουντεν: Θέλω να επιστρέψω στην Αμερική αλλά…

Την επιθυμία του να επιστρέψει στην Αμερική εξέφρασε την Πέμπτη ο Εντουαρντ Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι νόμοι που υπάρχουν…

snoouden 2

Την επιθυμία του να επιστρέψει στην Αμερική εξέφρασε την Πέμπτη ο Εντουαρντ Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι νόμοι που υπάρχουν για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών Πληροφοριών είναι απαγορευτικοί.

«Πιστεύω ότι η επιστροφή μου στις ΗΠΑ είναι η καλύτερη λύση για την κυβέρνηση, για τους συμπατριώτες μου και για μένα. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο λόγω της ειδικής νομοθεσίας».

Οι σχετικοί νόμοι παραπέμπουν τους «παραβάτες των νομών περί εθνικής ασφάλειας» -όπως κατηγορείται ο Σνόουντεν- σε ειδικό μονομελές δικαστήριο και όχι στην τακτική δικαιοσύνη. «Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό», πρόσθεσε ο Σνόουντεν «επειδή σημαίνει ότι αν επιστρέψω δεν θα έχω έντιμη δίκη, δεν θα έχω τη δυνατότητα να φέρω την υπόθεση μου στην κρίση ένορκων».

24 ώρες νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει το κατηγορητήριο για τον Σνόουντεν, αλλά μόνο αν προηγουμένως αυτός ομολογήσει την ενοχή του. «Αν ο κ. Σνοουντεν θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να ζητήσει συγνώμη αποδεχόμενος την  ένοχη του τότε θα το συζητήσουμε με τους δικηγόρους του», δήλωσε ο υπουργός.