Newsroom

Newsroom

Σκηνές εμφυλίου στην Καταλονία

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες, οι οποίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, από τα επεισόδια που σημειώνονται αυτή την ώρα σε πολλά εκλογικά κέντρα της Καταλονίας. Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ενώ οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν και χτύπησαν με σφοδρότητα πυροσβέστες

59d134591dc5243f4a8b4568

Γενικευμένες ταραχές εκτυλίσσονται σε πολλές περιοχές της Καταλονίας, όπου ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας πολιορκούν εκλογικά κέντρα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σε φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Twitter, δείχνουν πολλούς  πολίτες να έχουν τραυματιστεί και να είναι αιμόφυρτοι, και τους αστυνομικούς να σπρώχνουν ακόμη και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, συνολικά 

844

άτομα έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλη την επαρχία της Καταλονίας, αλλά και στη Μαδρίτη. Ένας άνδρας μάλιστα, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, έχει τραυματιστεί από πλαστική σφαίρα στο μάτι, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, ώστε να υποβληθεί σε επέμβαση.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, καταγγέλλουν την αδικαιολόγητη χρήση βίας, ζητώντας τον τερματισμό της. Μάλιστα η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί.

Σώματα ασφαλείας κατά σωμάτων ασφαλείας.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν και χτύπησαν με σφοδρότητα πυροσβέστες που είχαν σχηματίσει ανθρώπινη ασπίδα για να προστατέψουν υποστηρικτές του δημοψηφίσματος. Στον αντίποδα, Καταλανοί αστυνομικοί προστατεύουν υποστηρικτές του δημοψηφίσματος που τους επευφημούν και αγκαλιάζουν έναν από αυτούς.

“Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε”

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Σοκαρισμένη η Στέρτζον

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σοκαρισμένη από τις σκηνές βίας, ανήρτησε ένα μήνυμα στο Twitter, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος:

“Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω του προσωπικού της λογαριασμού.

“Η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια”

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Αυτοί που δεν θα καταγραφούν θεείναι εκείνοι που ψήφιζαν στα 92 τμήματα που έκλεισε η ισπανική αστυνομία.

Η Ισπανική Λίγκα υποχρέωσε την ομάδα της Καταλονίας να αγωνιστεί κανονικά, απειλώντας της με αφαίρεση βαθμών.

Την αποκάλυψη έκανε μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας, Μπαρτομέου, με δηλώσεις του στο “beIN Sport”: “Η λίγκα μας απείλησε με αφαίρεση 6 βαθμών. Δεν βρήκαμε τρόπο να αναβάλουμε τον αγώνα. Παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας”.

 Σύμφωνα με την Marca, η  Μπαρτσελόνα Θα πάει στη FIFA και την UEFA τη λίγκα, η οποία δεν επέτρεψε την αναβολή του αγώνα.

Συμπαράσταση από τους Βρετανούς:

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Λονδίνο βγήκαν στους δρόμους και τραγουδούσαν το «Els Segadors», Ελευθερία για την Καταλονία

Απεργία στην Καταλονία στις 3/10

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου σ’ αυτή τη βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ.

Ανακοινώνει τα αποτελέσματα ο Πουτζεμόντ

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ αναμένεται να απευθυνθεί σε λίγα λεπτά στον κόσμο που έχει κατακλύσει την plaza catalunya. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα κατατεθούν στο ισπανικό κοινοβούλιο.














Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…