Σκάει η βόμβα του ασφαλιστικού μέσα στο 2016

Όχι παραπάνω από δύο χρόνια ζωής δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, οι…

Όχι παραπάνω από δύο χρόνια ζωής δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών τα τελευταία χρόνια πήγαν χαμένοι. Η υψηλή ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η εισφοροδιαφυγή σε συνδυασμό με τα χρέη του δημοσίου έχουν βάλει φωτιά στα θεμέλια του ασφαλιστικού.

 

‘Όπως επισημαίνει η μελέτη “Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδος 2013-2050” που έγινε από τους επιστήμονες του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), το 2015 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ασφαλιστικό διατηρείται σε οριακή ισορροπία.

Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτούνται επιπλέον πόροι, ενώ μη συμβατικά μέτρα πολιτικής απαιτούνται και για τη μείωση της ανεργίας. 

Σύμφωνα  με τον Διευθυντή του ΙΝΕ, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα  Ρομπόλη, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στο ασφαλιστικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στερεί την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια που έχει βουλιάξει τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η διαχείρισης που έχει γίνει. Το HOT DOC είχε αποκαλύψει τη ζημία πολλών δισεκατομμυρίων που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις τοποθετήσεις των διαθεσίμων τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν. Και το χειρότερο όλων είναι ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο Δεκέμβρη να φέρει νέο ασφαλίστικό νομοσχέδιο. Αυτοί που απαξίωσαν τα δημόσια ταμεία με τις πολιτικές τους, τώρα καλούνται να τα σώσουν. Με το κόστος της διάσωσης να πέφτει για ακόμη μια φορά στον έλληναα φορολογούμενο.