Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες – Τι δήλωσε ο Νίκος Παππάς

Προς ψήφιση τίθεται σήμερα η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του λεγόμενου νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ανοίγοντας πλέον διάπλατα το δρόμο για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας. Η κυβέρνηση καλεί το ΕΣΡ να δώσει ακριβή αριθμό αδειών.

594a50ef1dc524cc548b4764

Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης πριν μια εβδομάδα στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη στην Ολομέλεια αφορά την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω άρθρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και όχι ολόκληρος ο «νόμος Παππά». Το άρθρο ουσιαστικά μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στον εκάστοτε υπουργό Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έλεγε το εξής:

«Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ..».

Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.

Με την κατατεθείσα τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το ΕΣΡ να δώσει αριθμό αδειών

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει, έθεσε προ των πυλών το ΕΣΡ.

Όπως είχε ανακοινώσει, «μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές» και «ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας».

«Είναι μια αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου, καταργεί το άρθρο 2Α και διατυπώνει την υποχρέωση προς τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να έχουν και την τυπική και την υψηλή ευκρίνεια μέχρι το 2021», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο υπουργός, «επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες οι οποίοι να μπορούν να αναμεταδώσουν τα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, εάν απότομα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και τα κανάλια τα αδειοδοτημένα εκπέμπουν μόνο σε υψηλή ευκρίνεια πάρα πολλοί, ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων δεν θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση».

«Δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα μαύρο και νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως κατατέθηκε και νομοτεχνική βελτίωση επί του κειμένου της τροπολογίας με την οποία διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. «Θα ήταν τεχνικά αδύνατο να αφορά και τους περιφερειακούς σταθμούς, η υποχρέωση αυτή», αιτιολόγησε ο Νίκος Παππάς

Ένα… αναποφάσιστο ΕΣΡ

Με την παραπάνω ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης, η «πίεση» μετατίθεται για ακόμη μια φορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια κοινή γραμμή για τον αριθμό των αδειών των καναλιών που μπορεί να «αντέξει» το ελληνικό τεχνολογικό φάσμα.

Υπενθυμίζεται πως λίγο καιρό πριν, ο Νίκος Παππάς με δηλώσεις του, κάλεσε το ΕΣΡ να «τρέξει» άμεσα τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών το ΕΣΡ, ασκώντας ως ένα βαθμό δημόσια «πίεση». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΕΣΡ, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Από πλευράς ΕΣΡ δεν είχε υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση στις δηλώσεις του υπουργού.

Εντός τώρα του ΕΣΡ επικρατεί «πολυφωνία» ως προς τον ακριβή αριθμό των πανελλαδικής εμβέλειας αδειών που μπορεί να δοθούν. Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής ΜΜΕ και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός σε αποκλειστική του συνέντευξη στο koutipandoras.gr, πρέπει δοθούν 6 άδειες καθώς 7, αριθμός που είναι και ο μέγιστος, «χωρούν» με δυσκολία. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών μέσω διαγωνισμού έπρεπε να έχουν τρέξει πιο γρήγορα από το ΕΣΡ.

Από την άλλη μεριά, με δηλώσεις του στη Βουλή και σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Ροδόλφος Μορώνης ξεκαθάριζε πως το φάσμα μπορεί να υποστηρίξει από 9 έως 11 άδειες.

Ο κ. Πλειός εκτίμησε στη συνέντευξή του πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για το πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνσιμός αλλά και για το πότε θα υπάρξει απόφαση για τον αριθμό των αδειών. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μορώνης δήλωνε σε δημοσιογράφους πως το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πλειός επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο Ν. 4339/2015 καθώς πέρα από απαίτηση της Δικαιοσύνης, αποτελεί και απαίτηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ας μην ξεχνάμε πως εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, από την ίδρυση δηλαδή του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Τοπίου, αν και η πρώτη αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής ήταν να βάλει σε τάξη το αχανές τηλεοπτικό τοπίο και να δώσει άδειες, δεν έχει υπάρξει αδειοδότηση. Μάλιστα, το ίδιο το ΣτΕ, με αποφάσεις του έχει κρίνει πως τα κανάλια λειτουργούν παρανόμως. Οψόμεθα επομένως.

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…