Newsroom

Newsroom

Σημαντικές συμφωνίες στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η επιτάχυνση της εφαρμογής του MoU που υπέγραψαν Ελλάδα-Ισραήλ στις 7 Μαΐου, όπως και η προοπτική αναβάθμισης του EuroAsia Interconnector και σε τηλεπικοινωνιακό επίπεδο συμφωνήθηκαν στις επαφές που είχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

5942afee1dc524b6388b45c9

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αρχικά διμερής συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ, μεταξύ του Νίκου Παππά και του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, αρμόδιου για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής, Eli Groner, η οποία κινήθηκε γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

– Συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του MoU που υπέγραψαν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Νίκου Παππά στην Ιερουσαλήμ, στις 7 Μαΐου. Στόχος του MoU είναι η μείωση των τιμών περιαγωγής, με την κινητοποίηση και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας των δύο χωρών.

– Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το στρατηγικό project για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (οπτική ίνα) σε όλη την επικράτεια, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσω μόχλευσης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνήθηκε η προοπτική συμμετοχής ισραηλινών εταιρειών στη μεγάλη επένδυση.

– Η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, την πρόταση για ενσωμάτωση οπτικής ίνας στο EuroAsia Interconnector, το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει ενεργειακά Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση της σύνδεσης και σε τηλεπικοινωνιακή, με μόλις το ένα δέκατο του κόστους.

– Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, ώστε να δρομολογηθεί η διμερής συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης των αρχείων του Δημοσίου και της διάθεσής τους στο κοινό.

– Επίσης, συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, συνοδευόμενης πιθανώς και από επιχειρηματική αποστολή, ώστε να προωθηθεί η συνεργασία σε θέματα 5G, Internet of Things κ.λπ.

Οι δύο συνομιλητές παρουσίασαν τους βασικούς άξονες της συζήτησής τους στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που ακολούθησε. Και οι δύο Πρωθυπουργοί επιφύλαξαν ξεχωριστή αναφορά στην προοπτική αναβάθμισης του EuroAsia Interconnector και σε τηλεπικοινωνιακή σύνδεση.

Ακολούθως, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα διαστημικής πολιτικής, Ofir Akunis. Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, η ίδρυση του οποίου θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν η πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία της χώρας στον τομέα.

Ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Παππά, του Μάριου Δημητριάδη και του Eli Groner, στο πλαίσιο της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Η προοπτική αναβάθμισης του EuroAsia Interconnector και σε τηλεπικοινωνιακό.

– Η διευκόλυνση των επαφών μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να προωθηθεί η ανταλλαγή εμπειριών για την ανάπτυξη εφαρμογών smart cities, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και των δικτύων υψηλών ταχυτήτων. Οι σχετικές επαφές θα πραγματοποιηθούν με επισπεύδουσα πλευρά την κυπριακή.

– Η δημιουργία ομάδων εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν να προωθήσουν τα θέματα που συζητήθηκαν. Από ελληνικής πλευράς, στις ομάδες εργασίας θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Γιάννης Ταφύλλης.

Στις συναντήσεις του Νίκου Παππά στο πλαίσιο του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συμμετείχε ο Σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.