Newsroom

Newsroom

Σε σχετική ύφεση η φωτιά στην Ανατολική Αττική

Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται το βράδυ της Τρίτης, η μεγάλη πυρκαγιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως εκτιμούν στελέχη της Πυροσβεστικής, εξαιτίας και της πτώσης του αέρα.

5993201b1dc5244e018b4638

Μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε τελικώς νωρίτερα την λεωφόρο Καλάμου και κατευθύνθηκε προς το Πολυδένδρι, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι.

Η αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα σημεία σε Κάλαμο, Μικροχώρι, Καπανδρίτι.


«Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Κάλεσε δε τους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο. «Καίγεται τεράστια δασική έκταση, η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για τη χειρότερη ημέρα από πλευράς καιρικών συνθηκών έκανε λόγο ο Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωρωπού, σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, ενώ ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις.


«Πολύ δύσκολη η πυρκαγιά»

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για τον λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, τρία αεροσκάφη CANADAIR και έξι ελικόπτερα.


Στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες από την Κύπρο

Εξήντα πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας αναμένεται να αναχωρήσουν το βράδυ της Τρίτης ή το αργότερο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Αεροπορίας για να πάρουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο βοηθός διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου Λεωνίδας Λεωνίδου.

Η διευθέτηση για τη μετάβαση των πυροσβεστών στην Ελλάδα έγινε προτού η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει της συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Αίτημα για βοήθεια από την Ε.Ε.

Βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξάλλου η Ελλάδα, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνει η χώρα από τις πυρκαγιές και των δύσκολων ημερών που έρχονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, «λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL – 415.

»Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της».

Οι νέες αναζοπυρώσεις

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό. Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ωστόσο νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο μέτωπο της φωτιάς στον οικισμό Μετόχι, στη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου – Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου περιοχή πυκνόφυτη η οποία καίγεται για πρώτη φορά τώρα.

Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις, λόγω των ανέμων. Ρίψεις νερού στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου πραγματοποιούν έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ. Μιλώντας εν τω μεταξύ στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου είπε πως ένα μέρος της φωτιάς κατευθύνεται προς τη θέση Ούλμπερι, όπου υπάρχουν σπίτια.

Με το πρώτο φως της μέρας άλλωστε, ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Εξάλλου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.


Να απευθύνονται στον δ. Ωρωπού για διαμονή και διατροφή οι πολίτες που επλήγησαν

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Οπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.







Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…